Amsterdam Airport Schiphol

10 oktober 2002

Grenspassage met irisherkenning officieel goedgekeurd door ministerie van Justitie

De automatische grenspassage door middel van irisherkenning - het belangrijkste onderdeel van Privium, het serviceprogramma voor frequente reizigers van Schiphol Group - wordt een definitieve faciliteit op de luchthaven Schiphol. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van het ministerie van Justitie heeft deze vorm van automatische grenspassage officieel goedgekeurd.

De automatische grenspassage is in oktober 2001 in gebruik genomen met een proefperiode van één jaar. Het systeem werd door Schiphol Group ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Koninklijke Marechaussee en de IND. Gedurende het eerste jaar van gebruik is het systeem door deze overheidsinstanties uitgebreid getest als eerste grootschalige toepassing van biometrische identificatie in Nederland.

Passagiers met de nationaliteit van één van de landen van de Europese Economische Ruimte (EU plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) kunnen lid worden van Privium en gebruik maken van de automatische grenspassage. Het lidmaatschap van Privium kost 119 euro per jaar wanneer men ook gebruik wil maken van de speciale parkeer- en incheckfaciliteiten (Privium Plus). Wanneer men alleen gebruik wil maken van de snelle en veilige grenspassage bedraagt het lidmaatschap 99 euro per jaar (Privium Basic). Op dit moment zijn ruim 4000 personen lid van Privium.

Uitermate veilig
Tijdens het proefjaar hebben Schiphol Group, IND en Koninklijke Marechaussee nauw samengewerkt om zowel de werking van het systeem als het gebruik door reizigers te testen. Schiphol Group heeft TNO opdracht gegeven om de grenspassage door middel van irisherkenning te toetsen op betrouwbaarheid ten aanzien van het doorlaten van de juiste personen en op veiligheid van de apparatuur voor de ogen. Het TNO Physics and Electronics Laboratory (TNO-FEL) heeft hierbij het Engelse National Physical Laboratory ingeschakeld. TNO heeft het functioneren van de automatische grenspassage op Schiphol getest, terwijl haar Engelse collega hetzelfde heeft gedaan met een systeem dat daar in het laboratorium was geplaatst. Beide instituten kwamen tot de conclusie dat het irisherkenningssysteem dat in Privium wordt toegepast een zeer betrouwbare methode is en ruimschoots voldoet aan alle normen voor veiligheid voor de ogen.

Met dit positieve advies van TNO heeft het ministerie van Justitie aan Schiphol Group goedkeuring geven om door te gaan met de automatische grenspassage. De grenspassage door middel van irisherkenning wordt hiermee een definitieve faciliteit op Schiphol en een definitief onderdeel van het serviceprogramma Privium.

Innovatief
De grenspassage met irisherkenning van Schiphol Group trekt nog steeds internationale belangstelling. Irisherkenning wordt gezien als de meest betrouwbare methode van biometrische identificatie. Vooraanstaande Britse wetenschappers, die ter ere van het regeringsjubileum van koningin Elizabeth de meest ingrijpende innovaties van de afgelopen vijftig jaar hebben benoemd, hebben het systeem van Schiphol Group gekozen als meest invloedrijke innovatie van het jaar 2002. Deze lijst met 'innovaties die het dagelijks leven veranderen' hangt nu in het Thinktank museum in Birmingham.

Privium: a select way to travel
Nu deze veilige en snelle grenspassage een definitief akkoord heeft gekregen van de Nederlandse overheid, verwacht Schiphol Group dat het aantal gebruikers snel zal gaan groeien. Op dit moment telt Privium ruim 4000 leden. Dit zijn met name frequente reizigers, die tijdens vertrek en aankomst wachtmomenten willen beperken. De automatische grenspassage met irisherkenning is niet alleen een veilige, maar ook een snelle methode. Reizigers die lid zijn van het Privium Plus programma kunnen bovendien parkeren op voor hen gereserveerde plaatsen gereserveerd vooraan in parkeergarage P2 tegenover de terminal. Bovendien kunnen zij inchecken bij speciale balies wanneer zij vliegen met een van de deelnemende luchtvaartmaatschappijen. Van de huidige Priviumleden is bijna 82% Nederlander. De Britten zijn de grootste groep van niet-Nederlandse gebruikers met ruim 10%. De jongste deelnemer is 12 jaar, de oudste 74 jaar.