Zorgverzekeraars Nederland


Zeist, 10 oktober 2002

KNMP-voorstel voor prijsverlaging levert niets op

'Een sympatiek doch helaas loos gebaar'. Zo bestempelt Zorgverzekeraars Nederland het vandaag gepresenteerde voorstel van de apothekersorganisatie KNMP om de prijzen van generieke geneesmiddelen te verlagen met 25 procent tot 30 procent. De besparingen die het gevolg zijn van deze prijsverlagingen vallen namelijk geheel en al weg tegenover het verdwijnen van de jaarlijkse opbrengst van de zogeheten claw-backregeling. Volgens berekeningen van ZN gaat de beroepsgroep van apothekers er zelfs op vooruit.

Zorgverzekeraars Nederland acht het een goede zaak dat de apothekersorganisatie werk wil maken van het aanpakken van de bonussen en kortingen. Het moet dan wel om substantiële bedragen gaan. In het voorstel van de KNMP moet de wet de maximumprijs van alle geneesmiddelen gaan bepalen. Voor medicijnen die van patent verlopen, komt deze prijs op een niveau van 25 tot 30 procent van de prijs van het origineel te liggen. Volgens de KNMP kan door deze maatregel honderden miljoenen euro's bespaard worden.

De zorgverzekeraars zetten grote vraagtekens bij de te verwachten opbrengsten. Ten eerste betwijfelen zij of prijsverlaging van de generieke middelen in totaal 'honderden miljoenen euro's' oplevert, zoals de KNMP beweert. Ten tweede vallen eventuele besparingen weg tegen het verdwijnen van de opbrengsten van de clawbackregeling en het optrekken van de maximale vergoedingsprijs naar een hoger niveau dan het huidige. Op basis van de clawbackregeling betalen apothekers een deel van geïnde bonussen en kortingen terug. Jaarlijks levert dit 180 miljoen euro op. Zorgverzekeraars Nederland verwacht dat de apothekers er per saldo op vooruit gaan.

Minstens een half miljard euro strijken de apothekers jaarlijks aan bonussen en kortingen op, naast hun reguliere vergoeding voor hun inkomen en kosten. Dit bedrag betreft het verschil tussen de inkoopprijs van een geneesmiddel en de feitelijke prijs die de apotheker bij de zorgverzekeraars of verzekerden declareert.

De zorgverzekeraars staan op het standpunt dat de niet langer de apothekers maar de verzekerden van prijsvoordelen moet profiteren. De zorgverzekeraars achten besparingen van honderden miljoenen euros per jaar wenselijk. Eerder al presenteerde de zorgverzekeraars plannen om een actievere rol in de farmacie te spelen. Gisteren nog kondigden de zorgverzekeraars CZ Groep, Univé en VGZ aan de inkoop van omeprazaol en simvastatine te gaan aanbesteden.