Gemeente Achtkarspelen


Nieuwsberichten

09-10-2002
Berichtgeving rond het overlijden van Z.K.H. Prins Claus

Berichtgeving rond het overlijden van Z.K.H. Prins Claus

Zondagavond 6 oktober is Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus overleden in het AMC te Amsterdam aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson en longontsteking. De Prins is 76 jaar geworden. De uitvaartdienst vindt plaats op dinsdag 15 oktober 2002 van 12.15 uur tot 13.15 uur, in de Nieuwe Kerk te Delft.

Condoleance
In verband met het overlijden van Prins Claus opent de gemeente Achtkarspelen, in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, in Buitenpost en Surhuisterveen condoleanceregisters voor de inwoners van Achtkarspelen. U kunt van woensdag 9 oktober tot en met dinsdag 15 oktober op werkdagen, van 09.00 tot 17.00 uur het condoleanceregister tekenen in de hal van het gemeentehuis aan de Stationsstraat 18 in Buitenpost, in het Multifunctioneel Centrum aan de B.J. Schurerweg 14 in Surhuisterveen of in de verzorgingstehuizen: het Haersmahiem in Buitenpost en het Suyderhuis in Surhuisterveen. Ook op de website van het koninklijk huis is een register opengesteld waar u uw condoleance kunt achterlaten. Vanaf donderdag 9 oktober kan de bevolking in een rouwkapel in het paleis terecht.

Vlaginstructies
De Minister-president heeft bepaald dat van alle rijksgebouwen de Nederlandse vlag halfstok, zonder wimpel wordt gevoerd vanaf de dag van het overlijden tot en met de dag van de uitvaartdienst en bijzetting, met uitzondering van zondag 13 oktober 2002. Z.K.H. Prins Constantijn der Nederlanden is op vrijdag 11 oktober a.s. jarig. Prins Constantijn heeft de wens geuit dat ter gelegenheid van zijn verjaardag het gebruikelijke vlaggenprotocol niet wordt uitgevoerd.

Luidinstructies
Tevens heeft de Minister-president een speciale luidinstructie uitgegeven die inhoudt dat behoudens plaatselijke traditie klokluiden alleen is toegestaan op de dag van de uitvaartdienst, 15 oktober a.s. en wel ten tijde van de uitvaartdienst, van 12.15 tot 13.15. Deze instructie is ook van toepassing op moskeeën en andere gebedshuizen.

Evenementen
Het begrip nationale rouw wordt in Nederland als zodanig niet gebruikt. Door de rijksoverheid zullen alle officiële feestelijkheden in de betrokken periode tot en met de uitvaartdienst en bijzetting worden afgelast. Bij andere officiële evenementen zal de gepaste soberheid in acht worden genomen. Ten aanzien van overige evenementen is het primair een verantwoordelijkheid van de organisator om te beslissen of het evenement doorgang zou moeten vinden.

Voorlichting
Voor informatie wordt u verwezen naar de websites van de regering of het koninklijk huis of kunt u bellen naar 0800 - 300 1813.