Ingezonden persbericht

Titel: Big Mac's sociale agenda
Op donderdag 10 oktober zullen de deelnemers een ontmoeting hebben met diverse europarlementariërs waaronder Theo Bouwman en Ieke van den Burg. Op die bijeenkomst zal het beleid van McDonald's worden toegelicht en vindt er een debat plaats. Voorafgaand aan die bijeenkomst zal een McDonald's vestiging in Brussel worden bezocht om personeel en publiek te informeren over het beleid van McDonald's wereldwijd.

Deelnemers

Deelnemers aan de bijeenkomst komen uit Rusland, de Verenigde Staten, Duitsland, Italië Argentinië. Ook zullen onderzoekers aanwezig zijn, zoals Tony Royle, schrijver van het boek "Working for McDonald's in Europe" en Monina Wong, die de productie van Happy Meal speeltjes onderzocht in China. Ze ontdekte dat werknemers onder slechte arbeidsomstandigheden moesten werken en kinderarbeid. Tevens zullen de "Mc Libels" Dave Morris en Helen Steel de bijeenkomst bezoeken. De "McLibeltrail" is een wereldwijd bekend proces tussen McDonald's en de Morris en Steel.

McDonald's

McDonald's is de grootste fast food ondernemer in de wereld. Het bedrijf heeft wereldwijd meer dan 2.000.000 werknemers in dienst, zijn er 29.000 restaurants in 120 landen. Wereldwijd gaan 43 miljoen mensen per dag naar een McDonald's restaurant. In Nederland gaan ruim 3,5 miljoen mensen wekelijks naar een van de 207 vestigingen.

McDonald's strategie is om maximaal winst te maken en minimaal risico te lopen. Dit doet de multinational door een combinatie te maken van franchisenemers, joint ventures en eigen bedrijven. McDonald's voert een zeer expansief beleid: "There is not a corner we will not explore".

Lage arbeidskosten

Door McDonald's is de fast food-industrie een high tech-industrie geworden met een productieproces van gestandaardiseerde producten en technologie waar weinig kennis of vaardigheden voor nodig zijn. De vaardigheden van werknemers worden tot het minimum teruggebracht. Hierdoor kan McDonald's een beroep doen op de goedkope arbeidskrachten, die de kosten laag houden.

Vakbonden

De opstelling van McDonald's naar vakbonden toe is verschillend per land. De wetgeving, arbeidscultuur en de nationale vakbondskracht bepalen hoe McDonald's zich opstelt naar de werknemers. En Europa hebben de bonden - met uitzondering van Nederland en Scandinavische landen - slechte verhoudingen met het bedrijf. In andere continenten is de anti-vakbondshouding zeer duidelijk.

In de Filippijnen sluit McDonald's een vestiging zodra meer dan 50% van het personeel zich voor een vakbond heeft uitgesproken. Een straat verder wordt dan weer een nieuwe vestiging geopend. Ook in Noord-Amerika wordt deze strategie toegepast. In Montreal werd in 1998 voor het eerst een vakbond opgericht binnen een McDonald's-vestiging, die onmiddellijk daarna werd gesloten.

Links: www.mcspotlight.org, www.cic.org.hk