Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Adriaan Struyk haalt Brons op het WK mennen voor gehandicapten

10/10/2002

Greven, 10 oktober 2002
De 3e IPEC World Carriage Championships werden dit jaar gehouden in Greven in Duitsland van 27 t/m 29september j.l.. Samen met de rijders van het nationaal kampioenschap tweespan paarden en het nationaal kampioenschap vierspan Pony's was men te gast bij de Reit- und Fahrverein St. Martin Greven-Bockholt. Deze vereniging beschikt over een prachtige accommodatie met veel trainings mogelijkheden voor menner en ruiter. De organisatie was in handen van de Reit- und Fahrverein St Martin-Bockholt en het Deutsches Kuratorium fur Therapeutisches Reiten, ondersteunt door de International Paralympic Equestrian committee (IPEC). De organisatie verdient zeker een compliment voor de bijzondere wijze van verzorging van dit evenement. Zowel de trainings mogelijkheden, de verzorging van de deelnemers als ook het avond programma waren bijzonder goed.
Aan dit WK namen uiteindelijk 23 deelnemers deel verdeeld over negen landen. Er werd zowel in grade 1 als in grade 2 gereden. Voor Nederland namen deel: Adriaan Struyk(grade 1) uit Hellendoorn en Appie Koop(grade 2) uit De Lutte.
Vrijdag mocht Adriaan als eerste van het Nederlandse team de spits afbijten met zijn haflinger Renate en zijn grooms Elly Geertsema en Dieneke Stutterheim.
Renate was erg onrustig en beweeglijk tijdens de presentatie en bleef dit later ook in de dressuur. Adriaan had er moeite mee maar wist toch een redelijke proef neer te zetten, de combinatie kwam op een elfde plaats.
's Middags was de beurt aan Appie die met zijn paard Oda(KWPN) en groom Karin Roozendaal een wat behouden proef reed, hij kwam op een tiende plaats.
Zaterdag, de dag van de marathon. Het wegtraject voerde afwisselend over verharde en onverharde wegen en langs vele combiners die juist deze dag hadden uitgekozen om de maïs van het veld te halen. Het stap traject liep flauw omhoog, juist dit baarden de Nederlandse deelnemers zorgen. Beide combinatie liepen hier strafpunten op. De hindernissen in het e-traject waren zeer fraai en gaven meer dan voldoende mogelijkheden voor iedere combinatie. Adriaan maakte goede tijden maar raakte helaas in de waterhindernis even de juiste lijn kwijt, herstel kostte tijd en dus punten, hij eindigde op een achtste plaats. Appie Koop verreed zich in hindernis drie, herstelde meteen maar het leverde hem 20 strafpunten op. De andere hindernissen gingen vlot tot zeer vlot. Hij eindigde op een negende plaats.
Zondag waren de laatste kansen om nog het ere metaal te bemachtigen. Zaterdag in de namiddag werd met begeleiding van Jan Berendijk nog geoefend op nauwkeurigheid en snelheid. Zondag ging men er ook voor. De eerste vaardigheids proef werd door beiden foutloos en binnen de tijd gereden. Tijd voor de barrage, de drive off. Nu telde niet alleen het aantal afgeworpen balletjes maar ook de tijd. Appie reed snel en haalde er alles uit wat op dat moment mogelijk was, helaas in het laatste poortje om zo snel mogelijk de wending naar de hindernis te maken tikte het linkerachterwiel nog net de pylon aan en rolde het balletje eraf, waardoor hij op een vijfde plaats eindigde. Adriaan twijfelde tussen snel of secuur. Hij reed hard waar het kon en voorzichtig waar het moest, poortje drie werd net iets te snel aangestuurd waardoor ook hier de bal niet bleef liggen. Ook de overige menners in de barrage in zijn grade 1 hadden er moeite mee om op dit snelle parcours nauwkeurig te blijven rijden. Uiteindelijk was de tijd bepalend en eindigde Adriaan op een derde plaats, de eer gered en het brons behaald. Het gejuich van al die oranje fans moet tot ver in Nederland gehoord zijn.
Bij de landen teams eindigde Nederland op de vijfde plaats. Het goud bleef in Duitsland, de Engels mochten het zilver meenemen en de Amerikanen moesten genoegen nemen met brons.
Individueel ging het goud in grade 1 naar: Karl-Bernd Käsken uit Duitsland met Concerto Grosso en in grade 2 naar de sympatieke Hongaar Elek Taczmann met Reka.
Het derde WK enkelspan was een zeer goed georganiseerd kampioenschap, waarin wederom het niveau van de rijders sterk is toegenomen, en waar Nederland heeft kunnen laten zien er echt bij te horen. Jack Marks (Chef d'équipe)

Adriaan Struyk met Renate