Leefbaar Nederland

Vragen van het lid Teeven (Leefbaar Nederland) aan de minister van justitie over het ouderlijk gezag over Rochelle Rikkers(1)

(1) Telegraaf d.d. 9 oktober 2002 ("Wanda Rikkers houdt vanuit cel gezag over kleine Rochelle")


1. Heeft U kennis genomen van het artikel in het dagblad Telegraaf d.d. 9 oktober 2002 waaruit blijkt dat mw. Rikkers het gezag zou blijven houden over Rochelle Rikkers?


2. Is het onderzoek wat wordt ingesteld door de inspectie Jeugdhulpverlening en Jeugdbescherming naar het optreden van Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming te Dordrecht reeds afgerond?


3. Wanneer worden de resultaten van dit rapport van de inspectie Jeugdhulpverlening en Jeugdbescherming ter kennis van de Tweede Kamer gebracht?


4. Consulteert het Bureau Jeugdzorg bij het bezoek van dhr. Huisman aan zijn dochter Rochelle vooraf de moeder, mw. Rikkers?


5. Mag dhr. Huisman van het Bureau Jeugdzorg zijn dochter bezoeken, zo ja, hoeveel malen en wat is de reden van enige beperking die in de bezoekregeling is opgelegd?


6. Zijn er door Bureau Jeugdzorg reeds stappen ondernomen om mw. Rikkers uit de ouderlijke macht te ontzetten?

Den Haag, 9 oktober 2002.

F. Teeven


---

---

TELEGRAAF, DONDERDAG 10 OKTOBER 2002 (LAATSTE ALINEA)

Stiefvader Rowena in cel neergestoken

door Jolande Westdorp
DOETINCHEM - De Rotterdammer Mike J., die wordt verdacht van de gruwelijke moord op kleuter Rowena Rikkers, is onlangs neergestoken door een medegevangene. Dat heeft justitie in Zutphen gisteravond bevestigd. De 33-jarige Mike J. werd in de penitentiaire inrichting in Doetinchem aangevallen door een woedende celgenoot.

Bij de aanslag - waarbij een scherpgeslepen plastic voorwerp is gebruikt - werd de vermeende kindermoordenaar onder meer geraakt in zijn nek. Volgens persofficier mr. J. Buttinger waren de verwondingen niet levensbedreigend. J.'s belager moet binnenkort voor de rechter verschijnen. Onduidelijk is of Mike J. na de aanslag is overgeplaatst naar een andere gevangenis.

Over de toedracht doet justitie geen mededelingen. Zeer waarschijnlijk is die gelegen in het feit dat de Rotterdammer door politie en justitie wordt gezien als de moordenaar van de 4-jarige Rowena Rikkers, het meisje van Nulde.

Trots
J.'s medegevangenen verklaarden eerder in deze krant dat J. zich in het gevangeniswezen zeer gehaat maakt, omdat hij trots zou zijn op zijn daden en zijn cel met foto's van en artikelen over het kind zou hebben behangen. Rowena stief in augustus vorig jaar een afschuwelijke dood, nadat het meisje aanhoudend door Mike J. in haar buik was geslagen. Haar eveneens gedetineerde moeder, de 26-jarige Wanda Rikkers, wordt verweten niets te hebben gedaan om de stelselmatige mishandelingen van de kleuter stoppen.

Volgens bronnen rond het justitieonderzoek liet het duo het ernstig mishandelde meisje rond 15 augustus vorig jaar urenlang alleen in hun flat in Rotterdam achter, toen zij in coma lag of al was overleden. Bij terugkomst zou Mike J. het lichaampje met spanbanden hebben dubbelgevouwen en in een vrieskist hebben geplaatst.

Gestoord
Tien tot veertien dagen later heeft J. het stoffelijk overschot van zijn stiefdochtertje in zijn woning in veertien stukken gezaagd en her en der in ons land gedumpt. Haar rompje werd bij Strand Nulde neergegooid, nadat J. en Rikkers met Rowena's zusje Rochelle terugkwamen van een uitstapje naar het Dolfinarium in Harderwijk. Bij ontdekking van de lichaamsdelen sloegen de twee op de vlucht naar Spanje, waar zij in december vorig jaar werden opgepakt. In juli werd in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen hun dochter Nuria geboren, vernoemd naar een Spaanse streek en een heilige. Tot een eventueel vonnis in de zaak-Rowena behoudt Rikkers het ouderlijk gezag over de baby. Hoewel de vrouw door deskundigen als 'ernstig gestoord' wordt getypeerd, mag zij Nuria tweemaal per maand enkele uren bij zich hebben.

Ook heeft Rikkers nog steeds het gezag over haar dochter Rochelle. Rochelles biologische vader Martin Huisman beklaagt zich over het feit dat hij niet voor zijn in inrichting opgenomen kind mag zorgen en slechts een beperkte omgangsregeling heeft.
Naar aanleiding van Huismans dramatische getuigenissen heeft Tweede-Kamerlid Fred Teeven (Leefbaar Nederland) minister Donner (Justitie) gisteren om opheldering gevraagd. "Ik ga me volledig vastbijten in deze zaak", zei Teeven gisteravond. "Ook vanwege het feit dat vaders in dit land structureel minder rechten lijken te hebben dan moeders".


---

---

BRON: NRC Handelsblad, VRIJDAG 4 OKTOBER

Treurnis om `naïef bolletjesbeleid'

Door onze redacteur Jos Verlaan

De partijen in de Tweede Kamer die indertijd om het hardst protesteerden tegen het heenzenden van drugskoeriers, steunen dat nu. Gisteren werd in een Kamerdebat de `war on drugs' als mislukt afgeschilderd. Een opeenstapeling van naïviteiten, oordeelde woordvoerder F. Teeven van Leefbaar Nederland gisteren in het debat met de fractiespecialisten in de Tweede Kamer over de bestrijding van de bolletjesslikkers.

In de aanloop naar de verkiezingen, Teeven werkte toen nog bij het openbaar ministerie in Amsterdam, bezigden Tweede-Kamerleden harde taal over de aanpak van drugskoeriers op Schiphol. Geen bolletjesslikker mocht meer worden heengezonden, op Schiphol moest weer streng gecontroleerd worden en het leger moest worden ingezet bij de bewaking van drugskoeriers. ,,Pure naïviteit om te denken dat het probleem van de drugssmokkel in Nederland kan worden opgelost'', aldus Teeven nu.

Minister Donner van Justitie viel hem bij. ,,Als het de bedoeling was om drugskoeriers te ontmoedigen via Schiphol te reizen, is dat beleid mislukt. Het heeft niet geleid tot vermindering van de import via Schiphol.'' Volgens schattingen van de marechaussee doen op jaarbasis meer dan twintigduizend drugskoeriers Schiphol aan. Ondanks verscherpte controles en een streng aanhoudingsbeleid. ,,De war on drugs lijkt te zijn mislukt'', verzuchtte PvdA-woordvoerder Wolfsen. Als die schattingen kloppen, zo rekende hij voor, komt er via Schiphol jaarlijks cocaïne binnen met een totale straatwaarde van 3 miljard euro.

Nog meer smokkelaars aanhouden is niet meer haalbaar, hield Donner de fractiespecialisten voor. Begin vorig jaar was de gedachte dat het strenge aanhoudingsbeleid eerst een hoge piek aan arrestanten zou opleveren, maar daarna een gestage daling. Dat is niet gebeurd. ,,Op een toestroom van 500 koeriers per week kan ik geen bouwprogramma's voor celcomplexen opstellen. De conclusie is nu dat het niet meer verantwoord is om het gevoerde beleid door te zetten'', zei Donner.

Waar Teeven mislukking van het gevoerde beleid weet aan naïviteit, hielden met name de voormalige paarse fracties in de Tweede Kamer het op gebrekkige informatieverstrekking door toenmalig minister Korthals van Justitie. D66-woordvoerder B. Dittrich zegde zelfs met terugwerkende kracht het vertrouwen in de minister op. ,,De vorige minister heeft de Tweede Kamer op cruciale punten niet geïnformeerd'', aldus Dittrich.

Korthals had bij de behandeling van de noodwet beloofd dat aangehouden drugskoeriers in aparte celcomplexen zouden worden vastgezet, zodat de toch al gebrekkige celcapaciteit niet nog verder onder druk zou komen te staan. Dat is wel gebeurd, terwijl inmiddels ook duidelijk is dat de werkdruk van justitie in Haarlem onaanvaardbaar hoog is geworden. Terwijl Korthals had beloofd dat hij dat zou voorkomen, aldus Dittrich. ,,De boodschap was voortdurend: gaat u rustig slapen, het komt wel goed.''

Ook PvdA-woordvoerder Wolfsen voelt zich ,,verkeerd geïnformeerd'' door de minister. ,,Zo beloofde hij dat binnen een jaar de celproblematiek zou zijn opgelost en dat is niet gebeurd.'' Het CDA zegt herhaaldelijk op het verkeerde been te zijn gezet door Korthals. ,,Er waren feiten binnen het Kabinet bekend waarover de Tweede Kamer niet is geïnformeerd,'' aldus woordvoerder Rietkerk. Daarbij doelt hij op een gisteren uitgelekte brief van toenmalig minister Zalm van Financiën. Daarin sommeert hij Korthals op 28 juni om met onmiddellijke ingang de bouw van nieuwe celcomplexen stil te leggen. Aangehouden drugskoeriers op Schiphol moeten na inbeslagname van de handelswaar maar worden teruggestuurd, adviseerde Zalm Korthals verder. Op 3 juli had Korthals overleg met de Tweede Kamer over Schiphol. Toen is niets gezegd over het stopzetten van die bouwprogramma's, aldus Rietkerk. Het was ook in strijd met de bevoegdheid van een demissionair minister, aldus GroenLinks-woordvoerster F. Halsema. ,,Die mocht geen controversiële besluiten nemen.''

Donner zelf hield zich op de vlakte over de vraag of de Tweede Kamer informatie is onthouden. ,,Ik zal niet ontkennen dat hij een zonnige kijk had en hoopte dat hij tot oplossingen kon komen.'' Donner reageerde ook terughoudend op de vraag of hij verbaasd was over Zalms recente pleidooi om iedere drugskoerier op Schiphol aan te houden en te berechten terwijl hij wist van de brief waarin het tegenovergestelde werd bepleit. ,,Of ik verbaasd was? Ik heb van jongs af aan geleerd om mijn gevoelens voor me te houden.''

Een meerderheid van de aanwezige fracties schaarde zich achter Donners voornemen om buitenlandse drugskoeriers na inbeslagname van de drugs met een dagvaarding terug te sturen. ,,We staan voor de beleidskeuze of het gaat om de stof of de verpakking'' aldus Donner. ,,Ik kies voor de stof.'' De minister prees de samenwerking met de Nederlandse Antillen en Aruba. ,,Voor het eerst beschouwen ze deze problemen als een gemeenschappelijk probleem en niet een exclusief Nederlands probleem.''

Zo wordt op verzoek van Aruba op Schiphol een bodyscan geplaatst. Om xtc-smokkelaars tegen te gaan die vanaf Schiphol op Aruba vliegen.

Copyright: NRC Handelsblad


---

---
Met vriendelijke groet,

Manon van Heems
Voorlichter/ Beleidsmedewerker
Tweede Kamer Fractie Leefbaar Nederland
070-3185584
06-51997218