Rijksvoorlichtingsdienst

9 okt 2002
KABINET TREKT WETSVOORSTELLEN DIERENWELZIJN IN

Het kabinet trekt het wetsvoorstel voor huisvesting van vleeskuikenouderdieren en het wetsvoorstel voor het verbod op de pelsdierhouderij in. Dat schrijft minister Cees Veerman (LNV) in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Veerman heeft de sector overeenstemming bereikt met de Dierenbescherming over het te bereiken welzijnsniveau bij de huisvesting van vleeskuikenouderdieren. (Vleeskuikenouderdieren produceren broedeieren die bestemd zijn voor de productie van vleeskuikens.) De minister zal beide partijen verzoeken in eerste instantie zelf deze overeenkomst uit te voeren. Als de sector dit niveau niet of onvoldoende bereikt, komt de minister met een nieuw Besluit huisvesting vleeskuikenouderdieren, waarbij de overeenkomst tussen de sector en de Dierenbescherming als basis zal dienen.

Veerman wil nog geen nationale regelgeving opstellen voor het welzijn van nertsen. Hij wacht eerst Europese voorschriften af. De sector heeft in het verleden een eigen plan van aanpak voor verbetering van het welzijn van de nertsen opgesteld. Veerman vraagt de sector dit plan weer op te pakken. Als dit niet of onvoldoende gebeurt, overweegt Veerman alsnog nationale welzijnsvoorschriften voor nertsen op te stellen, vooruitlopend op Europese voorschriften.

Het kabinet wil verder het Legkippenbesluit wijzigen door daarin een voorziening op te nemen die het houden van kippen in kooien toestaat. Met een dergelijke voorziening wordt het Legkippenbesluit op het niveau van de Europese richtlijn gebracht, schrijft Veerman.

Bron:
Brief van minister Veerman

Overzicht van wetsvoorstellen die het kabinet wil intrekken of wijzigen (pdf, 30 augustus 2002)