Gemeente Zwolle

Datum uitgave: 08-10-2002
Onderwerp: Kunst en cultuur

Wethouder Berends ontving vrijdag 27 september een cheque ter waarde van ¤ 5.000,-- van de Grontmij voor de uitbreiding van het Peperbuscarillon.

Tijdens een groot deel van de restauratie van de Peperbus zal er geen carillon te horen zijn. Naast de toren is ook het klokkenspel, bijna 75 jaar na zijn installatie, toe aan een grote onderhoudsbeurt. De gemeente onderzoekt nu ook of het financieel haalbaar is om dit bijzondere Taylor-carillon uit te breiden. De Grontmij ondersteunt dit initiatief en heeft besloten om de giften voor de opening van het hun nieuwe kantoor te schenken ten gunste van het carillon. Dit heeft geresulteerd in een bijdrage van ¤ 5.000,-- die wethouder John Berends vrijdag in ontvangst mocht nemen.

De beiaard van Zwolle is het enige grote Taylor-carillon op het Europese continent. In 1930 werd het met de opening van de IJsselbrug aan de stad geschonken door de commissie 'Tot overbrugging van de IJssel'.
Tussen 1929 en 1931 werden de veertig bronzen klokken gegoten door de firma Taylor uit Loughborogh. De grootste drie klokken van deze serie zijn de luidklokken.
Als het carillon uitgebreid wordt, kunnen er ook eigentijdse muziekstukken gespeeld worden. Het gaat hier om een uitbreiding van het klavier met twee grote (een Bes nul en F1) en twee kleine klokken (een Cis5 en een D5). Deze aanpassingen worden ook door de Rijksdienst van de Monumentenzorg gezien als een meerwaarde. Als de uitbreiding gerealiseerd kan worden, gaat er een hartenwens van de Zwolse Beiaardstichting en stadsbeiaardier Leon van Eijk in vervulling. Mogelijk kan Van Eijk dan bij het 75-jarig bestaan van het Taylor-carillon in 2005, de nieuwe klokken een modern muziekstuk over de stad laten luiden.

Bron: afdeling communicatie
Datum van 08-10-2002 tot 21-10-2002