Gemeente Eemsmond


Persberichten

Gemeente Eemsmond huisvest relatief veel asielzoekers

donderdag 10 oktober 2002

In de provincie Groningen is er een groeiend tekort aan woningen voor asielzoekers die in Nederland mogen blijven (statushouders). Commissaris van de Koningin Alders heeft vanochtend in een gesprek met RTV Noord aangegeven dat een aantal gemeenten, waaronder de gemeente Eemsmond, te weinig woningen aanbiedt voor statushouders. Hierbij kan de indruk zijn ontstaan dat de gemeente Eemsmond te weinig zou doen voor statushouders of asielzoekers in het algemeen. Dit beeld is echter niet juist.

Cijfers asielzoekers
In de gemeente Eemsmond worden relatief veel asielzoekers opgevangen. In totaal worden in de gemeente op dit moment ongeveer 600 asielzoekers gehuisvest. Hiervan verblijven momenteel ongeveer 400 personen in het AZC in Uithuizen. Daarnaast zijn ongeveer 100 personen in de aanvullende opvang ondergebracht en hebben ongeveer 100 personen (met en zonder status) een woning in de gemeente tot hun beschikking. Met deze cijfers behoort de gemeente Eemsmond tot de gemeenten in de provincie Groningen die de hoogste aantallen asielzoekers opvangen.

Redenen achterstand
Het rijk geeft periodiek aan hoeveel statushouders er per gemeente gehuisvest zouden moeten worden. Dit aantal staat momenteel in de gemeente Eemsmond op 31 statushouders. De gemeente Eemsmond tracht zoveel mogelijk van deze statushouders te huisvesten. Een groot deel van de statushouders vestigt zich echter bij voorkeur in een gemeente in de randstad, in de buurt van hun familie. Daarnaast bestaat er in Eemsmond een wachtlijst voor de sociale woningmarkt, waardoor een aantal statushouders (evenals andere woningzoekenden) eerst op een wachtlijst bij de woningstichtingen terechtkomt.