DIERENBESCHERMING

Dierenbescherming: Veerman neem dieronvriendelijke besluiten

Dierenbescherming ontstemd over dieronvriendelijke besluiten minister Veerman

Den Haag, 10 oktober 2002 - De Dierenbescherming is zeer ontstemd over drie uiterst dieronvriendelijke besluiten die gisteren door minister Veerman van Landbouw zijn genomen. Zo zal de verrijkte legbatterij niet uit Nederland verdwijnen, zoals voorgesteld door voormalig landbouwminister Brinkhorst. Kooihuisvesting voor legkippen blijft in het voorstel van Veerman toegestaan. 'Ondanks minimale welzijnsverbeteringen, is kooihuisvesting voor kippen onacceptabel', stelt directeur Wijnand van de Giessen van de Dierenbescherming. Het volkomen ontbreken van maatschappelijk draagvlak voor de legbatterij in welke vorm dan ook en de bevestiging daarvan door de commissie Wijffels in mei vorig jaar zijn belangrijke feiten, die volgens de Dierenbescherming uitgangpunt van beleid dienen te zijn.

Naast de legbatterij legt de minister twee andere belangrijke knelpunten op het gebied van dierenwelzijn naast zich neer. Zo zal het fokken van nertsen ten behoeve van de bontproductie toegestaan blijven en komen er geen wettelijke regels voor het houden van zogenaamde vleeskuikenouderdieren.

Wetgeving voor de huisvesting van vleeskuikenouderdieren ligt al twee jaar op de plank. Bedoeling is huisvesting in kooien te verbieden en in plaats daarvan huisvesting op strooisel voor te schrijven. Dat de Minister dit nu niet wil doorzetten moet een misverstand zijn. De Dierenbescherming is het inderdaad, zoals de minister in zijn brief aan de Kamer schrijft, met de Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders (NOP) eens over het minimaal te bereiken welzijnsniveau voor vleeskuikenouderdieren. Dierenbescherming en NOP hebben hierover ook een gezamenlijke brief aan zijn voorganger gestuurd. In deze brief stond echter expliciet dat het bereikte akkoord de basis zou moeten zijn voor regelgeving. Overeenstemming tussen bedrijfsleven en de Dierenbescherming bindt immers niet de individuele pluimveehouder. Daartoe zal de minister zelf regels moeten uitvaardigen.

Het besluit om niet te komen tot een totaalverbod op de legbatterij is uiterst discutabel. Volgens de Dierenbescherming is de verrijkte kooi een systeem waar de sector absoluut niet in zou moeten investeren. Niet alleen omdat er geen maatschappelijk draagvlak is, maar zeker ook omdat de Nederlandse batterij-eieren straks geen enkele kans hebben met eieren die in lage lonen-landen worden geproduceerd.