Universiteit van Amsterdam


Persbericht

nr: 81

donderdag 10 oktober 2002
UvA schenkt deel geologische collectie aan Artis

De Universiteit van Amsterdam schenkt aan Artis en andere Nederlandse en buitenlandse wetenschappelijke organisaties delen van haar geologische collecties. Nu de UvA geen geologische opleiding en onderzoekprogramma meer heeft, draagt ze de collecties over aan andere wetenschappelijke organisaties. Artis neemt daarbij onderdelen over die voor een breder publiek van belang zijn. De collectie bestaat uit geologische gesteenten en fossielen uit veel verschillende landen, die informatie geven over de structuur en de ontwikkeling van de aardkorst. Op woensdag 16 oktober om 16.00 uur zal Sijbolt Noorda, voorzitter van het College van Bestuur van de UvA, de collectie officieel overdragen aan Maarten Frankenhuis, directeur van Artis.

De collectie bestaat uit monsters van onder meer kalk-, marmer-, basalt- en lavagesteente en sedimenten van de oceaanbodem. De monsters geven een beeld van de structuur en ontwikkeling van de aardkorst in het verleden, maar kunnen ook iets vertellen over toekomstige ontwikkelingen. Zo kunnen aan de hand van de monsters voorspellingen gedaan worden over de gevoeligheid van een bepaald gebied voor aardbevingen of vulkanisme. De collectie geeft ook een beeld van de spreiding van grondstoffen en waardevolle mineralen en geeft daarmee informatie over gebieden waar mogelijk economisch winbare mineralen aanwezig zijn. Restanten van oud leven in de fossielen geven een reconstructie van het leven op aarde en kunnen een indicatie geven waar op aarde fossiele brandstoffen als gas en olie kunnen voorkomen.

Bijzonder aan de UvA-collectie is dat ze veel monsters bevat van plaatsen waar geologen nu niet meer bij kunnen, zoals gebieden waar inmiddels steden of stuwmeren ontstaan zijn. De collectie bevat gesteenten uit vele landen, maar het zwaartepunt ligt bij gebieden waar Nederlandse geologen in de afgelopen eeuwen veel onderzoek gedaan hebben, zoals Indonesië, België, India, Australië, China, Japan, Noorwegen, de Verenigde Staten en Nederland.

De overdracht is mogelijk geworden dankzij een subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen voor het behoud van academische collecties, indertijd geïnstigeerd door staatssecretaris Nuis. De overdracht van de geologische collectie vindt plaats in het Geologisch Museum van Artis, Plantage Kerklaan 38-40, Amsterdam.