Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Heinsbroek: geen twijfel aan kwaliteit CPB

Nummer: 141

Datum: 10-10-2002

Naar aanleiding van vanmorgen verschenen berichten over het CPB stelt Minister Heinsbroek van Economische Zaken dat hij geen enkele reden heeft om aan de kwaliteit van het CPB te twijfelen.

Ook Minister Heinsbroek is een groot voorstander van een CPB waarin de economische kennis up-to-date is. Het CPB heeft de afgelopen jaren juist daar veel aandacht aan besteed. In 1997 is de wetenschappelijke kwaliteit van het CPB doorgelicht door een commissie van onafhankelijke (inter)nationale economen. Daaruit kwam naar voren dat het CPB succesvol heeft gereageerd op veranderingen in de economische omgeving. De commissie doet verder een aantal concrete aanbevelingen, onder andere op het gebied van modelbouw, die de afgelopen jaren zijn opgepakt door het CPB.

Voor 2003 staat opnieuw een wetenschappelijke visitatie op het programma. De voorbereidingen daarvoor zijn nagenoeg afgerond. Benaderd voor de commissie zijn onder andere de vooraanstaande hoogleraren Gross (Centre for European Policy Studies, Brussel), Haveman (Universiteit van Wisconsin - Maddison), Newbery (Universiteit van Cambridge), Van der Ploeg (London School of Economics en Universiteit van Florence) onderleiding van Prof. Dr. Klaus F. Zimmermann (IZA, Universiteit van Bonn, DIW Berlijn en Vrije universiteit Berlijn).

Minister Heinsbroek is een voorstander van open en niet-vooringenomen discussie over de kwaliteit van het CPB. Hij juicht het initiatief van wetenschappelijke visitaties dan ook toe en ziet de uitkomst van de komende visitatie met vertrouwen tegemoet.