Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal Binnenhof4 Den Haag Directie Mensenrechten en
Vredesopbouw
Afdeling Bezuidenhoutseweg 67 Postbus 20061 2500 EB Den Haag
Datum 10 oktober 2002 Behandeld H.W. van der Veen
Kenmerk DMV/VG-692/02 Telefoon (070)348 6770

Blad /1 Fax (070)348 4486

Bijlage 1 E-Mail hw-vander.veen@minbuza.nl

Betreft Beantwoording vragen van het lid Karimi (GroenLinks) over de VN en Afghanistan
Graag bied ik u hierbij, mede namens de de Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenrwerking, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Karimi (GroenLinks) over de VN en Afghanistan. Deze vragen werden ingezonden op 24 september 2002 met kenmerk 2020300340.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, Minister van Buitenlandse Zaken, en mevrouw Van Ardenne-van der Hoeven, Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van het lid Karimi (GroenLinks) over de VN en Afghanistan (ingezonden 24 september 2002)

Vraag 1

Kent u de inhoud van de speech van de Afghaanse president Karzaï voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties d.d. 12 september 2002?

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Is het waar dat van het beloofde bedrag (4,5 miljard US $) voor de wederopbouw van Afghanistan, het merendeel nog niet is gestort? (bron: AFP)

Antwoord

Donoren zegden 1,8 miljard US$ toe voor 2002 en 2,7 miljard US$ voor volgende jaren. Op 30 september jl. was een bedrag van 1,25 miljard US$ gecommitteerd, waarvan 890 miljoen US$ was gestort.

Vraag 3

Kunt u aangeven welke regeringen hun beloofde bijdrage daadwerkelijk gedoneerd hebben?

Antwoord

De volgende landen hebben hun in Tokio toegezegde bijdrage geheel of vrijwel geheel gedoneerd: België, Europese Commissie, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Oostenrijk, het VK, de VS en Nederland.

Een aantal landen, waaronder Nederland, heeft, naast de toezeggingen gedaan in Tokio, inmiddels extra steun toegezegd.

Vraag 4

Welke financiële toezeggingen hebben Nederland en de EU gedaan voor de wederopbouw van Afghanistan? Zijn deze toezeggingen ook nagekomen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Nederland heeft EUR 94,7 miljoen toegezegd, waarvan EUR 45,7 miljoen voor humanitaire hulp en EUR 49 miljoen voor reconstructie; hiervan is respectievelijk EUR 37,9 miljoen en EUR 45 miljoen overgemaakt.

De EU (lidstaten en Commissie) heeft EUR 823 miljoen toegezegd, waarvan EUR 494 miljoen is betaald.

Vraag 5

Zijn er aanwijzingen of berichten dat hulpgelden in handen van Afghaanse lokale krijgsheren komen? Zo ja, op welke wijze probeert de internationale donorgemeenschap alsook de Afghaanse regering dit in de toekomst te voorkomen?

Antwoord

Nee. Niettemin kan dit risico, gezien de instabiele situatie in post-conflict Afghanistan, met name buiten Kaboel, niet geheel worden uitgesloten. Zowel de VN als NGO's monitoren de humanitaire hulp zo nauwkeurig mogelijk en zullen eventuele onregelmatigheden rapporteren.

Vraag 6

Wat zijn de prognoses van de hulpbehoefte voor de komende winter in Afghanistan? Zijn er voldoende financiële middelen en faciliteiten om de Afghanen de winter door te helpen?

Hulpverlenende organisaties voorzien voor de komende winter een zorgwekkende, maar niet dramatische, humanitaire situatie. Naast terugkerende vluchtelingen en ontheemden zijn met name inwoners van regio's die door sneeuwval geïsoleerd kunnen raken kwetsbaar. Schattingen over de omvang van kwetsbare groepen lopen uiteen van een half miljoen tot twee miljoen mensen.

In Kaboel zowel als in de provincies zijn 'Winter Operational Task Forces' ingesteld, waarin de overheid, VN-organisaties en NGO's samenwerken. Vooralsnog zijn middelen en faciliteiten toereikend.

Vraag 7

Bent u bereid in multilateraal dan wel bilateraal verband de landen die hun beloftes niet nakomen hierop aan te spreken? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Ja. Nederland dringt zowel in bilateraal als in multilateraal verband met regelmaat aan op honorering van de toezeggingen. Zo heeft Nederland het initiatief genomen tot een inventarisatie door het EU-voorzitterschap van de realisatie van toezeggingen.

Vraag 8

Bent u bereid in multinationaal dan wel bilateraal verband toe te zien dat de hulpgelden op een doelmatige manier besteed worden?

Antwoord

Ja. Nederland is in dit opzicht actief betrokken bij de verschillende fora voor donoroverleg. De Nederlandse vertegenwoordiging in Kaboel voert het secretariaat van de Standing Committee van de Implementation Group.


Kenmerk DMV/VG-692/02

Blad /1

===