ABVAKABO FNV

Ministerie wil 2-in-1-cel zonder personele uitbreiding

ABVAKABO FNV heeft de minister van justitie laten weten niet akkoord te zullen gaan met zijn plannen omtrent het plaatsen van twee gedetineerden op één cel. In een uitgelekt rapport van het crisisteam 2-op-1-cel wordt gesteld dat per 1 januari 2003 de capaciteit in de penitentiaire inrichtingen zou moeten worden uitgebreid door middel van het plaatsen van twee gedetineerden op één cel. 'De minister maakt zich wel druk om het aantal toiletten, maar heeft niet nagedacht over de gevolgen voor het personeel', aldus Elise Merlijn, landelijk bestuurder van ABVAKABO FNV.

ABVAKABO FNV heeft de minister in een brief laten weten met zijn plannen niet akkoord te gaan. De capaciteit in de penitentiaire inrichtingen (PI) zou per 1 januari 2003 moeten worden uitgebreid naar 115%. Daarbij is wel aandacht voor praktische faciliteiten, maar volstrekt niet voor veiligheidsrisico's en werkdruk van het personeel. De notitie is in strijd met de Nota Personele Zorg. Eind vorig jaar zijn met de bonden afspraken gemaakt over de personele bezetting, en de verhouding van het aantal gedetineerden ten opzichte van het aantal PIW-ers (penitentiair inrichtingswerkers). Aan deze afspraken wordt nu volledig voorbij gegaan.

Eerder nog heeft de bond zich bereidwillig getoond om in gesprek te komen over mogelijkheden van het plaatsen van meer gedetineerden op één cel. Merlijn: 'Op grond van deze notitie is er geen basis om daar nog over te praten. De minister moet eerst de realiteit onder ogen zien.'

Meer informatie:
Elise Merlijn landelijk bestuurder (06) 20539228 Annemarie Vonk voorlichter (06) 53362330

De brief van ABVAKABO FNV aan de minister van justitie is in te zien op www.abvakabo.nl

10 okt 02 14:16