Opkopzorg


Update Modeltrajecten modernisering AWBZ

Als voorbereiding op de invoering van de gemoderniseerde AWBZ, worden diverse werkwijzen, instrumenten en gereedschappen uitgetest in de vorm van diverse zogeheten 'modeltrajecten'. Bureau Hoeksma, Homans & Menting organisatieadviseurs (HHM) coördineert in opdracht van het ministerie van VWS deze modeltrajecten. Op basis van de uitkomsten van de modeltrajecten, zal het instrumentarium verder worden ontwikkeld. Hieronder vindt u de laatste stand van zaken.

De modeltrajecten zijn onderverdeeld in 5 thema's:


- Functiegerichte indicatiestelling

- PGB nieuwe stijl

- Zorg in natura

- Registratie

- Cliëntinformatie en -ondersteuning

Van de eerste twee thema's zijn de modeltrajecten in september 2002 afgerond. De modeltrajecten van de andere thema's zijn nog in voorbereiding. Andere worden door bureau HHM nog voorbereid en uitgezet, in samenwerking met instellingen, zorgkantoren en andere organisaties die hebben aangegeven te willen participeren in de nieuwe ontwikkelingen.

Per thema volgt een samenvatting van de inhoud en een omschrijving van de bijbehorende modeltrajecten.

Functiegerichte indicatiestelling
Door de invoering van de functiegerichte indicatiestelling verandert de werkwijze van het RIO op diverse gebieden. Bij de bijbehorende modeltrajecten heeft men zich beziggehouden met het uittesten van de nieuwe formulierenset. Naast de inhoudelijke wijziging van de indicatiestelling zal via een nieuw AWBZ-breed protocol worden geïndiceerd. Daarnaast zal het indicatieproces en de uitkomst van de indicatiestelling via een nieuw systeem worden geregistreerd.

De modeltrajecten hadden onder andere de volgende inhoud/doelstelling:


1. testen bruikbaarheid formulierenset en indicatieprotocol;
2. bepalen benodigde deskundigheid indicatiesteller;
3. inzicht in bruikbaarheid aanvraagformulier;
4. bepalen benodigde deskundigheid/ samenstelling Multidiciplinair Team;

5. testen bruikbaarheid afwegingskader mantelzorgondersteuning;
6. testen bruikbaarheid klassenindeling;

7. inzicht in bruikbaarheid omslagpunten;

8. inzicht verkrijgen in tijdbesteding bij de verschillende afhandelingroutes zoals deze in het protocol zijn omschreven;
9. inzicht verkrijgen in inhoud indicatiebesluit;
10. bepalen welke informatie moet worden opgeleverd ten behoeve van de andere partners in de keten.

Voor de start zijn de betrokken indicatiestellers geschoold (V&V, GZ, GGZ). Jan Coolen, voorzitter werkgroep functiegerichte indicatiestelling, heeft een algemene inleiding op de nieuwe formulierenset verzorgd. Door het Verwey-Jonker Instituut is een toelichting gegeven op de checklist met betrekking tot mantelzorgondersteuning. Trainers van opleidingsinstituten VDO en STOC hebben uitleg gegeven over het gebruik van de set. Vervolgens is door indicatiestellers geoefend aan de hand van casuïstiek.

De modeltrajecten van dit thema zijn inmiddels afgerond. De definitieve formulierenset is inmiddels gepubliceerd op OpKopZorg.nl.

Bij de modeltrajecten waren de volgende organisaties betrokken: Indicatieorganen uit Twente, Utrecht en Drenthe, LCIG Twente en Utrecht, LZA commissies in Amsterdam en Waardenland en RIBW Drenthe.

Persoonsgebonden budget-nieuwe stijl
Nu zijn er nog verschillende PGB-regelingen voor diverse sectoren. Vanaf januari 2003 bestaat er één AWBZ-brede PGB-regeling waarmee de eerste 5 van de 7 functies kunnen worden ingekocht.

Bij dit onderdeel van de modernisering horen voorlopig twee modeltrajecten:

I. Informatievoorziening

1. In kaart brengen informatiebehoefte budgethouder en direct betrokkenen;

2. Zorgdragen dat informatiemateriaal wordt ontwikkeld ten behoeve van cliënten en budgethouders;

3. Plan van aanpak maken voor de verspreiding van informatiemateriaal. De bij dit modeltraject betrokken organisaties en partijen: VWS, Per Saldo, RPCP-DWO, diverse cliëntenpanels, CVZ, zorgkantoren Amsterdam, Delft Westland Oostland en Tilburg.

II. Uitvoeringsprotocol

1. In kaart brengen organisatorische, administratieve en financiële vereisten
van elke stap van het uitvoeringsprotocol van het PGB nieuwe stijl;
2. Ontwikkelen benodigd instrumentarium voor PGB nieuwe stijl;
3. Uittesten uitvoeringsprotocol bij zorgkantoren. Het nieuwe uitvoeringsprotocol voor de zorgkantoren is in september 2002 gereedgekomen. Betrokken regio's/ partijen: VWS, CVZ, ZN, zorgkantoren Tilburg, Eindhoven en Amsterdam.

Zorg in natura
Omdat de modernisering vraagsturing in plaats van aanbodsturing beoogt, zullen zorgaanbieders zich meer moeten gaan verdiepen in de wensen van de cliënt. Zorgaanbieders worden immers niet zonder meer vooraf gecontracteerd en daarmee gefinancierd om de zorg te kunnen leveren.
Om het proces rond het verkrijgen van zorg in natura in goede banen te leiden, worden modeltrajecten uitgevoerd die betrekking hebben op 4 deelthema's:


1 functiegerichte aanbiedersprofielen;

2 functiegerichte contractering;

3 verantwoording bij een functiegerichte contractering;
4 functiegerichte zorgtoewijzing.


De eerste drie thema's hangen nauw met elkaar samen. Om tot contractering over te kunnen gaan, is het nodig dat aanbieders zich profileren. Daarnaast moeten in een contract afspraken worden gemaakt over de productie, de wijze van declaratie en controle. Het is dan ook wenselijk dat voor de modeltrajecten regio's worden uitgekozen waarbij in ieder geval de eerste drie thema's kunnen worden betrokken. Daarom is de ingang van de modeltrajecten het niveau van de zorgkantoorregio's.

Indien mogelijk worden alle drie AWBZ-sectoren (verpleging & verzorging, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg) gezamenlijk opgenomen in de modeltrajecten. Door regionale omstandigheden kan het wenselijk zijn te kiezen voor een of twee deelsectoren.

Met betrekking tot de functiegerichte zorgtoewijzing is het niet noodzakelijk dat die modeltrajecten plaatsvinden in dezelfde regio's als de modeltrajecten voor de eerste drie thema's.

Met de volgende regio's lopen contacten over de uitvoering van modeltrajecten Zorg in natura: Regio Noord-Holland Noord; Regio Midden-Brabant; Regio Groningen; Regio Kennemerland en Amstelland en de Meerlanden; Regio Rotterdam; Regio Drenthe; 's-Heeren Loo Zorggroep; Philadelphia.

De eerste modeltrajecten zijn gepland in het najaar van 2002.

Registratie
De verschillende registratiesystemen in de keten van de AWBZ zullen moeten worden aangepast aan de nieuw ontwikkelde instrumenten. Hierbij wordt begonnen met de indicatiestelling. Alle nieuwe RIO-software zal aan landelijk vastgestelde eisen moeten voldoen. Concreet betekent dit een geheel nieuw systeem dat tevens bruikbaar moet zijn voor informatieverstrekking aan de opvolgende onderdelen in de zorgketen van de AWBZ.
Bij dit thema zijn nog geen modeltrajecten uitgezet.

Cliëntinformatie en - ondersteuning
De modernisering beoogt vraagsturing. De cliënt moet kunnen profiteren van de grotere vrijheid die wordt geboden. Die vrijheid komt onder andere voort uit de meer globale omschrijving van de zorgaanspraken. Meer vrijheid en ruimte betekent dan echter ook meer onduidelijkheid voor de cliënt.

Bij dit thema zijn nog geen modeltrajecten uitgezet, met uitzondering van informatievoorziening PGB (zie boven).

Als u meer wilt weten over de modeltrajecten, kunt u contact opnemen met info@opkopzorg.nl

Datum: 10-10-2002