Inspectie voor de Gezondheidszorg


Donderdag 10 oktober 2002

IGZ BLIJFT STRENG TOEZIEN OP IJSSELMEERZIEKENHUIZEN

Dit persbericht verschijnt onder verantwoordelijkheid van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Naar aanleiding van de jongste ontwikkelingen binnen de IJsselmeerziekenhuizen heeft Herre Kingma, inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg heden een brief aan de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht de heer Van Hemmen gestuurd. Hieronder de tekst van de brief:

Geachte heer van Hemmen,

De Inspectie heeft kennis genomen van uw benoeming tot voorzitter van de Raad van Toezicht van de IJsselmeerziekenhuizen, onder gelijktijdige terugtreding van de oude Raad van Toezicht. U bent belast met het samenstellen van een nieuwe Raad van Toezicht en de benoeming van de Raad van Bestuur. U heeft de heer J.W. Brinkman als bestuurder ad interim herbenoemd. Hij heeft laten weten op korte termijn het overleg met de verschillende partijen te zullen hervatten teneinde de zorgprocessen in gang te houden en te verbeteren. Vandaag wordt overleg met het beleidsteam, het stafbestuur en de ondernemingsraad gevoerd. Door het ontbreken van een eenduidige aansturing was er sprake van een zodanig ernstige ontwrichting van de organisatie met negatieve invloed op de medewerkers en onrust onder de bevolking, dat de Inspectie heeft overwogen om de vereiste randvoorwaarden voor het leveren van verantwoorde zorg af te dwingen door het geven van een bevel conform artikel 7 lid 4 van de Kwaliteitswet zorginstellingen. Met uw aantreden en het aantreden van de Raad van Bestuur ad interim zijn zodanige perspectieven geopend voor verbetering van bovengenoemde situatie op korte termijn, dat de Inspectie heeft besloten om thans niet over te gaan tot het geven van een bevel. Dit laat onverlet dat het duidelijk is dat er ook nu nog sprake is van een kwetsbare situatie. Derhalve zal de Inspectie haar verscherpte toezicht continueren en niet aarzelen om alsnog een bevel te geven indien de omstandigheden dit vereisen.

Een kopie van dit schrijven zal worden verzonden aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De inhoud van deze brief is openbaar.


-0-0-0-