Partij van de Arbeid

Den Haag, 10 oktober 2002

Vragen van het lid Bussemaker (PvdA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


1.


Kent U het onderzoek naar 'problematisch verzuim' dat in opdracht van het kenniscentrum voor arbodeskundigen, en de branche-organisatie voor Arbo-diensten BOA is uitgevoerd?1)


2.


Deelt U de conclusie dat een kwart tot een eenvijfde van het verzuim vermeden zou kunnen worden als medisch-specialisten, fysiotherapeuten, psychotherapeuten en ziekenhuizen minder zouden medicaliseren en meer het werk, of vervangend werk centraal zouden stellen?


3.

Is bekend in hoeveel van de gevallen van zogenaamd problematisch verzuim de oorzaak in het werk gevonden kan worden? Om welke problemen gaat het dan? In hoeveel gevallen gaat het om de combinatie van werk en privé en om welke problemen gaat het daarbij?


4.

Hoe ziet het model eruit dat BOA wil gaan gebruiken om problematisch verzuim tegen te gaan?


5.

Wat vindt U van de voorstellen die de BOA doet om tot betere samenwerking te komen tussen verschillende professionals, zoals bedrijfsartsen en specialisten, en om meer aandacht te besteden aan de werkvloer in de artsenopleiding?


6.

Welke taak ziet U voor uzelf weggelegd ten aanzien van het beleid om de arbeidscultuur te verbeteren en problematisch ziekteverzuim tegen te gaan?


1) Onder andere Algemeen Dagblad van 8 oktober 2002