GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 10 oktober 2002 15:49
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kabinet wel hard, niet smart on crime

(10 oktober 2002)

Het uitgelekte veiligheidsplan van het kabinet is eenzijdig, niet effectief en ondoordacht. Het plan besteedt geen aandacht aan het voorkomen van criminaliteit; de veiligheid zal hierdoor niet verbeteren; en veel maatregelen zijn niet uitvoerbaar en dreigen de justitiële keten verder te ontwrichten. Bovendien mist het plan een realistische financiële vertaling. Al met al een teleurstellende uitvoering van deze 'topprioriteit' van het kabinet. Dit kabinet komt pas in actie als het kwaad al is geschied. Preventieve maatregelen voor risicojongeren worden op de lange baan geschoven. Er komen geen extra maatregelen om voortijdig schoolverlaten te voorkomen. Voor bewezen succesformules zoals een wijkgerichte aanpak, de terugkeer van de wijkagent en Justitie in de Buurt komt te weinig geld en ontbreekt het aan concrete plannen. Onderwerpen als kinderbescherming, gezinsvoogdij, (jeugd)reclassering en verslavingszorg krijgen nauwelijks tot geen aandacht. Jongeren of verslaafden krijgen pas aandacht als ze de wet overtreden. Het kabinet vertrouwt ook meer op techniek dan op mensen. Terwijl bijvoorbeeld toezichthouders de sociale controle veel effectiever verhogen dan camera's. Maar veel van die toezichthouders (stadswachten, tramopzichters, conciërges) worden door dit kabinet juist wegbezuinigd met het afschaffen van de gesubsidieerde banen. Het thema veiligheid is hier vooral een justitiële aangelegenheid. Donner is op dit thema kennelijk de baas. GroenLinks vraagt zich ook af of het staatssecretariaat voor veiligheid alweer is opgeheven. De rol van de staatssecretaris wordt nergens duidelijk in het stuk.

De effectiviteit van de maatregelen die het kabinet wél neemt, is op zijn minst twijfelachtig. Het is een gemiste kans dat prestatieafspraken over opsporingspercentages, variërend naar delict, ontbreken. De uitbreiding van sobere regimes werkt criminaliteitsbevorderend. Zonder aandacht voor resocialisatie en het werken aan een nieuwe toekomst, is de kans klein dat mensen uit het criminele circuit komen. Het opsluiten van meer mensen op één cel is gevaarlijk voor bewakers en gedetineerden en stimuleert het ontstaan van criminele netwerken. De aandacht van dit kabinet voor zware criminaliteit is niet in balans met andere prioriteiten. Dat gaat ten koste van de bestrijding van de veelvoorkomende criminaliteit (inbraken, fietsendiefstallen) waarvan burgers het meeste last hebben. De korpsbeheerders en hoofdcommissarissen wezen daar terecht op deze week. Bovendien gaat het kabinet voort met de onevenredige en eenzijdige aandacht voor veelplegers.

De eenzijdige nadruk op strafrechtelijke maatregelen zet de justitiële keten verder onder druk. Het openbaar ministerie en de rechterlijke macht moeten harder werken, zonder dat er iets tegenover staat. Door hier repressiefabrieken van te maken, zal de dreigende leegloop verergeren. Het toch al zwaar belaste apparaat dreigt hierdoor te imploderen. De extra overlegcircuits die dit kabinet in het leven roept, zullen dat niet verhinderen. De uitbreiding van de politie dreigt een fiasco te worden. Het ontbreekt aan geld voor de benodigde uitbreiding van de opleidingscapaciteit en er is geen visie op het aantrekkelijker maken van het beroep. Of moet dat toch van het door Heinsbroek bepleite nieuwe logo komen?

Femke Halsema
Ineke van Gent


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -