Gemeente Tilburg

7-10-2002
Subsidie gemeente Tilburg voor regionale
Werkgroep ontvangt 660,- voor organiseren middag over psychische

De World Federation for Mental Health heeft 10 oktober uitgeroepen tot een dag om wereldwijd aandacht te besteden aan geestelijke volksgezondheid. Het college heeft op 7 oktober jl. een ontwerpbesluit genomen om een subsidie van 660,- te verlenen voor het organiseren van een themamiddag op 8 oktober over psychische kindermishandeling en emotionele verwaarlozing.

Themamiddag
In Nederland staat de dag in het teken van psychische mishandeling en emotionele verwaarlozing van kinderen. Zowel landelijk als regionaal worden rond deze dag diverse activiteiten georganiseerd. In Midden Brabant is voor deze dag een werkgroep ingesteld, waarin vertegenwoordigers van de GGZ, Thebe Jeugdgezondheidszorg, Bureau Jeugdzorg, het Advies & Meldpunt Kindermishandeling, de Raad voor de Kinderbescherming en de GGD zitting hebben. Deze werkgroep organiseert op 8 oktober een themamiddag over psychische kindermishandeling en emotionele verwaarlozing onder het motto 'Kind in de knel. Signaleren okay, maar wat doe je ermee?'
Aan de middag kunnen 120 mensen uit de regio deelnemen, zoals huisartsen, jeugdartsen en verpleegkundigen, leerkrachten en leidsters kinderopvang. Het programma richt zich met name op wat zij vanuit hun deskundigheid en betrokkenheid kunnen betekenen voor een kind dat psychisch mishandeld of emotioneel verwaarloosd wordt. Voor de organisatie van de themamiddag heeft men subsidie van 1.000,- aangevraagd bij de gemeente Tilburg.

Ondertekening convenant
Gemeenten hebben in het kader van de Wet Collectieve preventie Volksgezondheid (WCPV) de verplichting om zorg te dragen voor de volksgezondheid van hun inwoners, waartoe ook de openbare geestelijke gezondheid hoort. Op 21 november zal hiervoor een convenant worden ondertekend door de gemeenten in Midden Brabant en diverse instellingen, zoals de GGZ en Traverse. De themamiddag kan worden geplaatst in het kader van het bevorderen van de geestelijke gezondheid van met name kwetsbare kinderen.