Gemeente Tilburg

8-10-2002
Eerste KORT-kunst op komst
Vijf kunstprojecten in de openbare ruimte

Vorig jaar heeft de gemeenteraad met KORT (Kunst in de Openbare Ruimte van Tilburg) gekozen voor een nieuwe benadering van beelden in de openbare ruimte. Niet alleen de stad Tilburg als ruimtelijk gegeven maar ook de maatschappelijke en sociale ontwikkelingen in Tilburg zijn voortaan aanleiding om kunst in de openbare ruimte te realiseren.

Ook wordt 'de openbare ruimte' niet enkel meer gezien als een straat, park of plein maar zal een kunstwerk zich voortaan ook kunnen openbaren in de vorm van een website, cd-rom, boek etc.. De toekomstige beelden zullen meer divers, onverwacht en verrassend zijn en steeds vaker zal in een kunstwerk de interactie met het publiek gezocht worden.

De volgende projecten worden in 2002 uitgevoerd of opgestart:
1. Reisbureau Tilburg Japan

2. Communicatie/kunsttraject Piushaven.

3. Kunstwerk winkelgebied

4. Haestrechtkwartier parkeergarage

5. Entree Reeshof

Reisbureau Tilburg Japan
In november 2002 gaan Japanse en Tilburgse kunstenaars samen een reisbureau opzetten dat een aantal bijzondere rondleidingen door Tilburg zal ontwikkelen. Cultuurverschillen en overeenkomsten tussen Tilburg en Japan zullen tijdens dit proces naar voren komen. De wijze van samenleven, handelen en beleven. De waarneming vanuit de Japanse cultuur, waarbij het persoonlijke uitgeschakeld wordt ten behoeve van de groep en de Westerse cultuur waarbij het individu sterk voorop staat. Het product van dit proces is de rondleidingen. Deze zullen verrassend zijn, nieuwe avonturen en ervaringen worden geboden in een bekend landschap. Het doel is om de deelnemers aan de rondleidingen als een toerist door de eigen stad te leiden, Tilburg op een andere wijze te laten zien en beleven, gestuurd door de Japanse en Tilburgse kunstenaars.

Reisbureau Tilburg wordt geïnstalleerd in het Veemarktkwartier, in de portierswoning van het FAXXgebouw. De woning zal een metamorfose ondergaan en blikvangend aanwezig zijn. Tijdens de ontwikkeling van de rondleidingen worden regelmatig ontmoetingen, lezingen, filmvertoningen en discussies georganiseerd in het reisbureau. Al deze gebeurtenissen zijn openbaar en zullen geprogrammeerd worden.

Kunstwerk winkelgebied
De gemeente Tilburg heeft met de ondernemers in de binnenstad een beheerconvenant afgesloten waarbij onder andere afgesproken is dat de winkeliers in de zijstraten van de Heuvelstraat hun haakse reclame moeten verwijderen. De gemeente heeft beloofd ter compensatie een verwijzing naar de winkels in de zijstraten te plaatsen. Deze verwijzing wordt door middel van een kunsttoepassing, eind 2002, gerealiseerd.

Communicatie/kunsttraject Piushaven.
Dit is een kunstproject dat tot stand moet komen in samenwerking met en door daadwerkelijke participatie van wijkbewoners in het betreffende gebied. Water is het centrale element in dit stadsdeel en uitgangspunt voor het kunstproject. De bewoners van de verschillende oevers hebben nu geen binding met de overkant, alleen als er op het water geschaatst kan worden of tijdens Marivin, is de haven een levendig middelpunt van de buurten. Het project moet een bijdrage leveren aan de onderlinge betrokkenheid van de buurten rondom het water van de Piushaven. De rol van de kunstenaar breidt zich hierbij uit tot die van een adviseur/coördinator/presentator. De kunstenaar krijgt de aanvullende opdracht om de resultaten van het project permanent toe te passen in de herontwikkeling van de Piushaven. Het project wordt gestart in 2002 en loopt door tot in 2003 / 2004.

Entree Reeshof
Op verzoek van de wijkraad Reeshof en Bewonersvereniging Reeshofpark komt er een imposant kunstwerk dat de entree tot de wijk Reeshof markeert en het eerste visitekaartje van de wijk is. Het kunstwerk moet een baken voor bezoekers zijn maar ook een dierbaar herkenningsteken voor de bewoners van de Reeshof. Het moet een hedendaags kunstwerk zijn met een historische dimensie. De spanning tussen stad en platteland, zowel in letterlijke als figuurlijke zin, staat centraal. Het kunstwerk kan een symbolische brug slaan tussen de oorspronkelijke agrarische bevolking en de nieuwbouwbewoners. De precieze locatie van het kunstwerk wordt bij aanvang van het project vastgesteld in overleg met een landschapsontwerper bij de gemeente Tilburg. Mogelijkheden zijn onder andere de eerste rotonde aan de Reeshofweg vanaf de Bredaseweg, station Reeshof en de tunnel onder het spoor. Het project start in 2002 en wordt naar verwachting in 2003 afgerond.

Parkeergarage Haestrechtkwartier
Ook met KORT blijft 'ruimte' een belangrijk uitgangspunt voor kunsttoepassing. Er wordt in 2002 een haalbaarheidsonderzoek verricht naar realisatie van een groot LED scherm om wisselende digitale en nieuwe technologische kunstuitingen te tonen. De achterwand van de parkeergarage (18 / 200 m.), gericht op Tilburgse treinpassagiers, wordt daarbij als drager voor het scherm onderzocht. Het is een ambitieus project dat een bijdrage kan leveren aan het vooruitstrevende (culturele) imago van de stad Tilburg. Tilburg en zal zich daarmee nationaal en internationaal profileren. Wanneer het project haalbaar blijkt te zijn zal het in 2003 gerealiseerd worden.

Communicatie
Vanaf 2002, vanaf KORT, wordt bij de totstandkoming van een kunsttoepassing meer aandacht geschonken aan een goede ontvangst van de kunsttoepassing door de gebruikers, omwonenden en stadsbewoners. Omdat met heldere achtergrondinformatie de waardering en acceptatie van een kunstwerk vaak aanzienlijk vergroot wordt is het belangrijk hier ruim aandacht aan te schenken.
Met name de, per project wisselende, adviescommissie heeft in de begeleiding van een kunstproject een belangrijke rol als stadsvertegenwoordiging. Daarom wordt door FAXX veel zorg besteed aan de samenstelling van deze commissie.

Meer in het algemeen zal het Tilburgse publiek via lezingen en tentoonstellingen uitgebreid geinformeerd gaan worden over al bestaande en nog te verwachten beelden in de openbare ruimte. Met de Tilburgse koerier zijn afspraken gemaakt om maandelijks een rubriek 'kunstwerk van de maand' te publiceren en op de website www.kunstbuitenbinnentilburg wordt met een nieuwe rubriek 'kunstberichten' tweemaandelijks aandacht gevraagd voor KORT. Elk jaar worden bovendien mupi's gereserveerd ten behoeve van KORT.

Financieel

Pilotproject 2002:
Reservering 2002
Reisbureau Tilburg-Japan 15.000
Piushaven 5.000
Reeshof Entree 17.500
Kunstwerk winkelgebied 2.500
Haalbaarheidsonderzoek Haestrechtkwartier 5.000 Totaal 45.000

In 2003
De kunstprojecten Piushaven, Reeshof Entree en Haestrechtkwartier zullen ook onderdeel uit gaan maken van het jaarprogramma 2003 naast andere projecten die voortkomen uit gemeentelijk beleid en de openbare oproep. Het advies voor dit jaarprogramma wordt in november aan het college van B%W voorgelegd.