Gemeente Smallingerland

Woningontruimingen, beleidswijziging (10-10-2002)

Het college van de gemeente Smallingerland wil alle verhuurders van woningen in de gemeente Smallingerland op de hoogte stellen van een beleidswijziging met betrekking tot woningontruimingen. Als een woning wordt ontruimd, wordt de inboedel met regelmaat, in strijd met artikel 2.1.5.1. van de APV op de weg (of trottoir) geplaatst.
Huidige praktijk: Indien een verhuurder een woning liet ontruimen, werd aan de gemeente meegedeeld dat de inboedel, indien deze niet door de huurder werd meegenomen, op de weg werd gezet. Vervolgens zorgde het college voor afvoer en opslag van deze zaken. De rechter heeft bepaald dat niet de gemeente verantwoordelijk is voor het afvoeren en opslaan van de zaken, maar de verhuurder, die opdracht geeft tot ontruiming. Als gevolg hiervan deelt het college mee dat het beleid inzake woningontruimingen wordt gewijzigd.

Nieuw beleid: De verhuurder is vanaf 1 november 2002 verantwoordelijk voor het afvoeren en opslaan van de zaken. De verhuurder moet maatregelen nemen om te voorkomen dat de inboedel op de weg wordt gezet. Indien de inboedel desondanks op de weg wordt gezet, zal het college op kosten van de verhuurder de zaken afvoeren. De rekening voor het afvoeren en opslaan van de zaken zal, verhoogd met administratiekosten, op de verhuurder worden verhaald.

Het college biedt de mogelijkheid om over de beleidswijziging vragen te stellen en praktische afspraken te maken. U kunt hierover contact opnemen met mevrouw T. Jongsma (tel. 581 424) . Het beleid ligt vanaf heden ter inzage bij mevrouw T. Jongsma en eveneens bij de publieksbalie. Een ieder kan dit beleid kosteloos inzien.