Ingezonden persbericht

Nederlandse IT-managers zelfverzekerder

Jaarlijks onderzoek onder Europese IT-managers

Utrecht, 10 oktober 2002 - Synstar International, een onafhankelijke leverancier van IT-services voor Business Availability, concludeert dat Nederlandse IT-managers zich betrekkelijk weinig zorgen maken over hun eigen positie. Die zelfverzekerdheid blijkt onder meer uit het gegeven dat Nederlandse IT-managers vaker dan hun Europese collega's hun directies benaderen met ongevraagd advies. Dit maakt Synstar op uit de resultaten van het PPI III-onderzoek. Deze jaarlijkse pan-Europese studie onder IT-managers van meer dan 700 organisaties werd in augustus 2002 afgerond.

74 procent van de Nederlandse IT-managers maakt zich geen zorgen over de eigen positie. In de andere Europese landen ligt dit percentage beduidend lager: Frankrijk 59 procent, Duitsland 55 procent, Groot-Brittannië 42 procent en Spanje slechts 34 procent. Ook voor wat betreft de IT-strategie maken de Nederlandse respondenten zich niet al te veel zorgen: bijna de helft (46 procent) geeft aan zich hier niet druk over te maken. Hun Europese collega's zijn een stuk minder positief: in Duitsland en in Groot-Brittannië is dit percentage slechts 21 procent, en in Frankrijk zelfs nog minder: 10 procent. Gemeten in PPI-punten - hoe hoger de waarde, hoe hoger de belasting voor de IT-manager - scoren de Nederlanders op negen van de 13 onderdelen het laagst van alle respondenten.

Een mogelijke oorzaak voor deze relatieve zelfverzekerdheid ligt misschien in het feit dat de Nederlandse IT-managers inmiddels de weg naar hun directies hebben gevonden. Uit het Synstar-onderzoek van 2001 bleek er nog een enorme kloof te bestaan tussen directies en IT-managers. 'Directies leven op een andere planeet dan IT-afdelingen', heette het toen zelfs. Nu geeft ruim 80 procent van de Nederlandse respondenten aan dat ze de directies actief met advies benaderen. En driekwart geeft aan wekelijks dan wel maandelijks met de directie om de tafel te zitten. Dit percentage is zeer hoog in vergelijking met andere Europese landen: Duitsland 57 procent, Groot-Brittannië 39 procent en Frankrijk 29 procent. Het advies van de Nederlandse IT-managers lijkt niet alleen te worden gewaardeerd, maar ook gehonoreerd: in bijna een kwart van de gevallen (23 procent) blijkt 10 tot 25 procent van de winst in IT te worden geïnvesteerd. Het hoogste percentage in Europa.

Volgens Frank Hoekstra, Business Services Manager van Synstar Nederland, laten de resultaten van het PPI III-onderzoek zien dat Nederlandse IT-managers met beide benen op de grond staan. "Uit het onderzoek blijkt vooral dat Nederlandse IT-managers reëel en pragmatisch zijn. Er wordt hier niet zo snel achter hypes aangerend en de allernieuwste trends moeten zich eerst maar eens bewijzen, zo vindt men vaak." Toch ziet Hoekstra verschillende mogelijkheden voor de Nederlandse IT-managers om hun prestaties te verbeteren. "Ik denk dat er vooral op het gebied van strategie, beveiliging en kosten nog meer kan worden bereikt. Nog altijd zijn IT-managers een belangrijk deel van hun tijd kwijt met het blussen van IT-brandjes. Juist dit soort zaken is met goede afspraken en harde garanties uitstekend uit te besteden, waardoor er ook direct al kosten worden bespaard."

Uit het PPI III-onderzoek blijkt dat de Nederlandse IT-managers zelf ook in die richting denken. Gevraagd naar uitbesteding gaf, 46 procent aan vooral het onderhoud van de IT-infrastructuur (de meeste brandjes) te willen uitbesteden aan een externe partij. Met 16 procent staat gebruikersondersteuning (helpdesk) als goede tweede op het uitbestedingslijstje.

Het rapport met de resultaten van het PPI III-onderzoek kunt u opvragen bij Lammers van Toorenburg PR, Annegees van Linge, tel: 030 65 65 070, e-mail: annegees@lvtpr.nl

# # # #

Synstar
Synstar International (Londen Stock Exchange: SYN) is een pan-Europese onafhankelijke leverancier van diensten op het gebied van Business Availability. Aan ruim 2.500 klanten in 13 Europese landen levert Synstar een compleet portfolio van geavanceerde systemen en diensten voor IT-ondersteuning, die bedrijven een permanente beschikbaarheid van hun IT-infrastructuur garanderen. Met meer dan 3.000 medewerkers richt het bedrijf zich met geïntegreerde diensten op vijf terreinen: Business Continuity Services, Computer Services, Networking, Life Cycle Management en Data Management. Meer informatie: www.synstar.com