Gemeente Arnhem

Energieovereenkomst Schuijtgraaf Gemeente Arnhem, GEM Schuytgraaf en energiebedrijf Nuon sluiten energieovereenkomst

Schuytgraaf krijgt warmtenet en duurzame energie !

Met de aanleg van een warmtenet en het leveren van duurzame elektriciteit wordt fors energie bespaard en CO2 reductie behaald in de nieuwbouwwijk Schuytgraaf. Nuon, gemeente Arnhem en Grond Exploitatie Maatschappij Schuytgraaf ondertekenden op 30 september de overeenkomst energievoorziening voor Schuytgraaf in Arnhem. Hiermee wordt invulling gegeven aan de hoge milieu ambities van de gemeente Arnhem, GEM Schuytgraaf, Nuon en de projectontwikkelaars, bouwers en woningbouwcorporaties die betrokken zijn bij de ontwikkeling van Schuytgraaf.

De wijk Schuytgraaf wordt aangesloten op een milieuvriendelijk warmtenet. De levering van warm water en verwarming vindt plaats door middel van warmte die vrijkomt bij de verbranding van afval bij Afvalverwerking Regio Nijmegen in Weurt. Bovendien is overeengekomen 65% duurzaam opgewekte elektriciteit in Schuytgraaf te gaan leveren.

Energie besparing en CO2 reductie Met de warmte uit afval gaat Nuon onder meer 6.500 woningen in Schuytgraaf van ruimteverwarming en warm kraanwater voorzien. De warmtetransportleiding die vanuit Weurt, onder de Waal door naar de Waalsprong wordt aangelegd, wordt doorgetrokken naar Schuytgraaf. Naar verwachting zal de milieuvriendelijke levering van warmte en kraanwater in Schuytgraaf een besparing opleveren van 48% van het primaire energieverbruik. Bovendien garandeert Nuon dat voor de wijk Schuytgraaf uiteindelijk een reductie van 70% op de uitstoot van CO2 zal worden bereikt door tevens elektriciteit te leveren die op duurzame wijze wordt opgewekt.

Betekenis voor toekomstige bewoners Naast het ontzien van het milieu levert het toepassen van warmte ook voor de gebruikers een direct voordeel op. De bewoners zijn verzekerd van een snelle verwarming van de woning. Ook hoeven zij minder lang te wachten op warm water, omdat het warmtenet constant op temperatuur is. Een ander voordeel is de ruimtebesparing die warmte in een woningen en gebouwen oplevert, vanwege het ontbreken van gasinstallaties, boilers, geisers en stookruimten. Door het ontbreken hiervan krijgen de bewoners evenmin te maken met open vuur, rookgasafvoer, mogelijke gaslekkages of koolmonoxide, wat de veiligheid vergroot.