VVD

10 okt 2002 -

Jules Maaten (Eurofractie): "Uitstel Uitbreiding gewenst"

Eurofractie

Eerste reactie Jules Maaten (VVD) voordracht Europese Commissie kandidaat-lidstaten, woensdag 9 oktober te Brussel

"Stel besluit uitbreiding zes maanden uit."

"Deze rapporten zijn een grote teleurstelling. De positieve conclusies van de Commissie sluiten niet aan bij de gesignaleerde tekortkomingen. Bovendien wordt niet aangegeven hoe de problemen moeten worden aangepakt. Ze nemen de zorgen van de bevolking over de uitbreiding dus niet weg. Een degelijke uitbreiding heeft meer tijd nodig."

"Verder zie ik geen enkel feit in de rapporten dat een 'big bang' in januari 2004 met alle tien landen rechtvaardigt. Een gefaseerde uitbreiding waarin elk land op eigen merites wordt beoordeeld blijft het eerlijkst voor alle kandidaten. Uiteraard ben ik blij met de vooruitgang van het grootste deel van de kandidaten. Het zijn landen als Polen, Slowakije, en vanwege het onopgeloste interne conflict ook Cyprus, die de eindstreep nu wellicht niet halen. Ook Letland, Litouwen en Tsjechië zitten in de gevarenzone. Als deze landen niet klaar zijn, kunnen zij niet meteen toetreden. Uitstel is geen afstel. Zij kunnen zich ook aansluiten bij de tweede groep, bij Bulgarije en Roemenië."

"Uit het rapport van de Europese Commissie blijkt dat de voornaamste problemen liggen op het terrein van de corruptie, voedselveiligheid, rechtspraak, een zwak bestuursapparaat, de douane unie, gebrekkige grenscontroles, staatssteun, landbouw, visserij en milieu. Een waslijst aan problemen. Maar hoe die problemen worden aangepakt, wordt onvoldoende duidelijk. Het zou beter zijn als de Raad het besluit minimaal een half jaar uitstelt tot juni 2003, zodat de kandidaten meer ruimte krijgen om met hulp van de Commissie grondig orde op zaken te stellen, of om de toetreding tot juni 2004 uit te stellen."

"Een veel grotere openheid van de Europese Commissie in de komende twee jaar is noodzakelijk. De voortgangsrapporten moeten niet alleen aan de EU-regeringen ter beschikking worden gesteld, maar ook aan het Europees Parlement zodat ook de publieke opinie er kennis van kan nemen. Openheid moet nu het devies zijn."

Informatie: Jules Maaten: +32 2 284 5606 / 0610 - 924556 Ed Slinger (voorlichter): 0653 - 981381