Ingezonden persbericht


Persbericht

Bouw Nationaal Luchtvaart-ThemaPark begonnen:
AVIODROME in Lelystad bereikt eerste 'hoogste punt'

Schiphol - Uit de Lelystadse klei verrijst het eerste gebouw van het Luchtvaart-ThemaPark Aviodrome, dat in juli 2003 voor het publiek zal worden geopend. De eerste delen van de 'T-2 hangaar', een reconstructie van een Britse hangaar uit de Tweede Wereldoorlog, worden deze week opgebouwd op de luchthaven Lelystad.

Skyline
De bouw van de historische hangaar luidt een nieuwe fase in van de realisatie van het themapark. Nadat eind september de bouwvergunning voor het hoofdgebouw werd afgegeven en een deel van het grondwerk werd gerealiseerd, wordt er nu al 'in de hoogte' gebouwd. Het is de eerste stap op weg naar het ontstaan van een nieuwe en markante 'skyline' van de Lelystadse luchthaven: deze week al zal de constructie een hoogte van zo'n twaalf meter bereiken.

Rails
Na een lange tijd van voorbereiding volgen de gebeurtenissen bij de realisatie van het Nationaal Luchtvaart-ThemaPark Aviodrome elkaar nu snel op. Bij de T-2 hangaar werden eerder al de rails aangebracht waarover de gigantische deuren van de historische vliegtuigloods zullen rollen. Dit 'hangaarspoor' is maar liefst veertig meter breed! Naast de T-2 hangar begint ook de infrastructuur van het park vorm te krijgen. De toekomstige taxibanen en platforms zijn inmiddels allemaal duidelijk herkenbaar: ze worden gemarkeerd door wit bouwzand.

Bouwvergunning
Vorige maand is de welstandscommissie akkoord gegaan met de realisatie van het grote Museumgebouw in het park. Nadat op 24 september een 'Verklaring van Geen Bezwaar' was afgegeven door de provincie Flevoland, gaf de Gemeente Lelystad op 27 september de bouwvergunning voor het hoofdgebouw af. De Verklaring van Geen Bezwaar gold ook voor de natuurgetrouwe replica van het stationsgebouw van Schiphol uit 1928 dat in het themapark zal worden gebouwd. Ook andere historische luchtvaartgebouwen zullen op dit luchtvaartpark worden nagebouwd, of naar dit park worden verplaatst.

Het Nationaal Luchtvaart-ThemaPark AVIODROME opent in juli 2003 de poorten. Luchtvaart museum Aviodome op Schiphol blijft nog tot 6 januari 2003 geopend. De vorderingen bij de bouw van het nieuwe luchtvaartmuseum en het luchtvaartpark kunnen worden gevolgd via het AVIODROME-journaal op www.aviodome.nl. Meer informatie is ook te krijgen via tel 020 406 8000.

10/10/2002; Aviodome-Schiphol; tel.voor de pers: 020-4067245; Jodie Staphorst. Ralph Fischer, Peter F.A.van de Noort.