---

Ministerie van Defensie



---

foto: Dodenwacht ZKH Prins Claus (WFA Pool Jasper Juinen)

Militairen verzorgen dodenwacht Z.K.H. Prins Claus

10-10-2002

Tijdens de periode van rouwbeklag in verband met het overlijden van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus verzorgen militairen van de vier krijgsmachtdelen een dodenwacht bij het stoffelijk overschot in Paleis Noordeinde. Vandaag (10 oktober) namen de Chef Defensiestaf en de bevelhebbers van de Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Marechaussee enige tijd deel aan deze dodenwacht.

De militairen die deelnemen aan de dodenwacht zijn gekleed conform de uniformvoorschriften van hun krijgsmachtdeel zoals die gelden voor dergelijke gelegenheden. Zo is het personeel van het grootste krijgsmachtdeel, de Koninklijke Landmacht, gekleed in het Gelegenheidstenue met sabel. In totaal zijn bij de dodenwacht vele tientallen militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee betrokken.

Naast de dodenwacht verzorgen militairen van de vier krijgsmachtdelen ook een fakkelwacht bij het Paleis Noordeinde. Als eerste verzorgden twaalf leden van het Korps Mariniers deze wacht. Achtereenvolgens zullen alle krijgsmachtdelen personeel voor deze wacht leveren.

De kist waarin het stoffelijk overschot van Z.K.H. Prins Claus ligt is bedekt met de Nederlandse vlag. In de chapel ardante op Paleis Noordeinde staat verder de persoonlijke standaard van de overleden prins. Zijn onderscheidingen liggen op drie fluwelen kussens voor de baar. (Foto: WFA Pool Jasper Juinen)