Ministerie van Financiën

de voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

10 oktober AFP 2002-00347 2002 U

Onderwerp

Rapport zwangere onderneemsters en het urencriterium

Hierbij bied ik u aan het rapport Zwangere onderneemsters en het urencriterium, ?Bestudering van het urencriterium in het licht van de toepassing van het urencriterium bij zwangere onderneemsters?. Dit rapport vloeit voort uit een toezegging die mijn ambtsvoorganger heeft gedaan bij de behandeling van het Belastingplan 2002.

De belangrijkste conclusie van de werkgroep is dat zwangere vrouwen een dusdanig beschermde positie hebben in de maatschappij dat het urencriterium in de inkomstenbelasting ten behoeve van zwangere onderneemsters voor de toepassing van de zelfstandigenaftrek, de fiscale oudedagsreserve, de meewerkaftrek en de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk dient te worden verlaagd. Derhalve ben ik voornemens, conform de conclusie van de werkgroep, over te gaan tot aanpassing van het urencriterium voor de toepassing van bovengenoemde fiscale faciliteiten.

Nadere bestudering van de vormgeving voor de aanpassing van het urencriterium ten behoeve van zwangere onderneemsters heeft uitgewezen dat er een betere passende oplossing is in de vorm van een fictie, dan de in het amendement Giskes vastgelegde verlaging van het urencriterium. Aanpassing van het urencriterium door een fictie op grond waarvan zwangere onderneemsters geacht worden gedurende de periode van hun zwangerschaps- en bevallingsverlof een normaal aantal uren in hun onderneming werkzaam te zijn heeft als belangrijkste voordeel dat de problematiek die samenhangt met de overschrijding van de jaargrens zich niet voor doet.

Het vormgeven van de aanpassing van het urencriterium ten behoeve van zwangere onderneemsters door een fictie op grond waarvan zwangere onderneemsters geacht worden gedurende de periode van hun zwangerschaps- en bevallingsverlof een normaal aantal uren in hun onderneming werkzaam te zijn, betekent een wetswijziging in plaats van een inwerkingtreding bij Koninklijk Besluit, zoals is aangekondigd in het wetsvoorstel Wijziging van belastingwetten c.a. (Vervolgwijzigingen in samenhang met de Belastingherziening 2001). De staatssecretaris van Financiën,

Drs. S.R.A. van Eijck

Het rapport Zwangere onderneemsters en het urencriterium, ?Bestudering van het urencriterium in het licht van de toepassing van het urencriterium bij zwangere onderneemsters?.