Gemeente Eindhoven

Persbericht: 10 oktober 2002, no. 182

Eindhoven geeft invulling aan bezuinigingsrichtlijnen staatssecretaris

Minder gesubsidieerde banen door natuurlijk verloop

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Eindhoven hebben vastgesteld hoe zij invulling gaan geven aan de bezuinigingsrichtlijnen van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met betrekking tot gesubsidieerde banen, de zogenaamde ID- en WIW-banen.
De gemeente Eindhoven handhaaft 929 full time ID-banen (voorheen Melkert-banen). Voor Eindhoven betekent dit dat ongeveer 170 huidige vacatures en ook nieuwe vacatures de komende tijd in principe niet ingevuld worden, waardoor een eventuele verdere daling van het aantal banen via natuurlijk verloop zijn beslag zal krijgen. Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen. Het beleid m.b.t. WIW-dienstbetrekkingen blijft voorlopig ongewijzigd. Het zal worden aangepast als duidelijk is wat de gevolgen zijn van de samenvoeging van verschillende reïntegratiebudgetten.

Minder budget van het rijk
De door het rijk vastgestelde bezuinigingen op gesubsidieerde arbeid hebben tot gevolg dat de gemeente Eindhoven minder budget ter beschikking krijgt voor de reïntegratie van Abw-cliënten en niet-uitkeringsgerechtigde werkloze werkzoekenden. Het kabinet brengt landelijk het aantal ID-banen terug van 60.000 volgens het besluit ID-banen naar 53.500 per ultimo 2002 en 45.500 per ultimo 2003.

De grondslag voor het budget aan ID-banen in 2003 is de bezetting per 30 juni 2002. Voor Eindhoven betekent dit een aantal van ongeveer 925 banen. Dit budget is tijdelijk verhoogd met extra ruimte voor 25 FTE. Deze overbezetting is gebaseerd op het aantal ID-banen dat nog in behandeling was in de periode van 30 juni 2002 tot 4 september 2002, het moment waarop de bezuinigingen werden afgekondigd.

Het blijft in de toekomst mogelijk ID-banen in te vullen. Landelijk zullen het er minder zijn, maar het wordt vanaf 2004 aan gemeenten overgelaten om de keuzes te maken in het aantal WIW-banen, ID-banen en overige activiteiten, zoals trajecten.

ID en WIW
ID-banen, voluit Instroom-Doorstroom-banen, voorheen Melkert-banen, zijn volledig gesubsidieerde banen in de non-profit sector, waarbij de werknemer in dienst is bij de werkgever voor wie hij werkt. WIW-banen (Wet Inschakeling Werkzoekenden) zijn gedeeltelijk gesubsidieerde banen. De werknemer is in dienst van de gemeente en is gedetacheerd bij een werkgever.