Gemeente Arnhem

Standpunt gemeente Arnhem wedstrijd Vitesse - Feyenoord Burgemeester Krikke hecht er waarde aan om via een persverklaring nogmaals haar standpunt ten aan zien van de afspraken over de wedstrijd Vitesse Feyenoord toe te lichten.

Burgemeester Pauline Krikke van Arnhem, verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid, vindt bij avondlicht het aantal van 900 Feyenoord supporters het maximaal haarbare omdat aan een aantal veiligheidsvoorwaarden rond het stadion op dit moment nog niet is voldaan. De werkzaamheden om het bezoekersvak in te richten voor 1200 supporters zijn praktisch afgerond. Maar de bussluis voldoet nog niet aan de voorwaarden die nodig zijn om ook s avonds groepen groter dan 900 personen te ontvangen.

Het Vitesse Veiligheids Overleg, waarin politie, justitie, Vitesse, gemeente en vertegenwoordigers van de supportersbegeleiding zitting hebben, heeft voorafgaand aan het voetbalseizoen besloten dat bij alle aandachts- en risicowedstrijden sprake is van de buscombi-regeling. In het geval van Vitesse Feyenoord is sprake van een aandachtswedstrijd.

Vitesse, Feyenoord en de KNVB hebben half september besloten dat de wedstrijd s avonds om 19.30 uur zal worden gespeeld met maximaal 900 Feyenoord supporters. De KNVB heeft in haar persverklaring van 19 september jl. deze keuze bekend gemaakt. De burgemeester van Arnhem had eerder aangegeven dat 1200 supporters alleen zijn toegestaan als de wedstrijd overdag zou worden gespeeld.

Tijdens de vorige wedstrijd Vitesse - Feyenoord (d.d. 17 februari van dit jaar) heeft zich een aantal incidenten voorgedaan. Vooraf was sprake van groepjes Feyenoord-supporters die buiten het combivervoer om van plan waren naar Arnhem te komen. Tijdens de wedstrijd liep de spanning tussen groepjes Feyenoord-supporters (buiten het bezoekersvak) enerzijds en Vitesse-supporters anderzijds zo hoog op dat de politie zich genoodzaakt zag de ME in actie te laten komen. Hiermee was sprake van een kritische situatie omdat de afspraak geldt dat Vitesse zelf verantwoordelijk is voor de veiligheid in het stadion. De ME wordt pas dan ingeschakeld als deze regeling onvoldoende blijkt te zijn.