Enschede heeft Beste BomenIdee 2002

Prijsvraag.De Bomenstichting stimuleert gemeenten met het uitreiken van een prijs voor het Beste BomenIdee om hun bomenbeleid en Ðbeheer te verbeteren. Goede gemeentelijke initiatieven op bomengebied konden dit voorjaar worden genomineerd om mee te dingen naar de prijs voor het Beste BomenIdee 2002. Winnaar werd de gemeenten Enschede met de ultieme bescherming van bomen in haar bestemmingsplannen. Wethouder A.J. Le Loux van deze gemeente krijgt de prijs symbolisch aangeboden op 10 oktober, op het congres van de Vereniging STADSWERK uit handen de voorzitter van de Bomenstichting Herman Schotanus en juryvoorzitter Marjan Van Elsland. De echte prijs is een bijzondere eik, Quercus phellus, beschikbaar gesteld door Bomencentrum Nederland BV die dit najaar in Enschede een plekje zal krijgen, waar hij oud kan worden.

De inzendingen
Er waren acht inzendingen, waarvan die van de gemeenten Heeze-Leende, Eindhoven en Enschede om de eerste plaats streden. Een jury onder leiding van Marjan van Elsland, ambassadeur van de Bomenstichting, bestudeerde de inzendingen. en had het moeilijk. Enerzijds kwam dat doordat geen van de inzendingen voldeed aan de eis, dat het om een origineel boomidee moest gaan. Alleen het niet-gemeentelijke initiatief van de Groengroep Sevenum om bomen te planten, gesponsord door het lokale bedrijfsleven was origineel genoeg, maar viel buiten mededinging. Alle inzendingen toonden dat gemeenten steeds meer op de door de Bomenstichting gewenste, bewuste manier omgaan met bomen. In de bijlage zijn de acht ideen kort weergegeven.

De afwegingen Hoewel alle inzendingen getuigen van boombewust beleid kwamen drie gemeenten daarin bovendrijven: Heeze Leende, Eindhoven en Enschede, omdat daar nog net iets meer gebeurt dan van een normale gemeente verwacht mag worden. Er zitten, voor zover bij de Bomenstichting bekend, verder nergens bomendeskundigen in de monumentencommissie (Heeze Leende). Het beschermen van bomen tegen kabels en leidingen is in de meeste gemeenten een gevecht tegen de bierkaai, waarbij de boombeheerder helaas nogal eens het onderspit delft. Maar in Eindhoven is nu een duidelijke procedure van toepassing die dit moet voorkomen.
Enschede heeft echter in de ogen van de jury de ultieme bescherming van bomen vormgegeven, namelijk via de bestemmingsplannen. De plek van de boom wordt beschermd tot 2 meter buiten de toekomstige kroonprojectie! Zowel juridische als technische afspraken zorgen ervoor dat er in principe niets meer mis kan gaan zodra een boom benoemd en getekend is in het bestemmingsplan.

einde persbericht. Verzenddatum: 9 oktober 2002