Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST: Uitgeprocedeerde asielzoekers uitgezet per charter

Martin Bruinsma
070-370 6266

4229
10.10.02

UITGEPROCEDEERDE ASIELZOEKERS UITGEZET PER CHARTER

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
heeft woensdagochtend een groep van 52 uitgeprocedeerde asielzoekers gedwongen laten uitzetten naar Bosnië en Kosovo. Het betreft 37 Kosovaren en 15 uitgeprocedeerde Bosniers. Van de Kosovaren waren er 10 afkomstig uit België. Op eerdere chartervluchten is er ook al samengewerkt met de Belgen. De uitzetting is voorbereid door medewerkers van de Koninklijke Marechaussee en de IND. Het is de vierde charter naar Kosovo en de derde naar Bosnië.

De uitzetting vond plaats onder begeleiding van functionarissen van de Koninklijke Marechaussee en de IND. De Marechaussee is verantwoordelijk voor de veiligheid in het vliegtuig. De IND is verantwoordelijk voor de overdracht van de uitgeprocedeerde asielzoekers aan de autoriteiten ter plaatse.

Deze vlucht is de zeventiende gedwongen uitzetting per charter in 2002. Daarmee is het meer dan een verdubbeling van het aantal charters dat vorig jaar plaatsvond. Dit jaar heeft de IND via charters al in totaal zo'n 1000 vreemdelingen laten uitzetten. De IND kiest in toenemende mate voor een gedwongen uitzetting per charter. Gestreefd wordt naar 2 charters per maand. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan het verscherpte uitzettingsbeleid waar gedwongen terugkeer nadrukkelijk onderdeel van uitmaakt. Zo zijn er dit jaar onder meer charters geweest naar Kongo, Nigeria, Kameroen, Roemenië, Suriname, Togo, en Bulgarije. Steeds vaker wordt bij chartervluchten samengewerkt met andere landen. Zo is er dit jaar samengewerkt met België en Duitsland.


---

10 okt 02 16:52