Ingezonden persbericht

HALIFAX/BANK OF SCOTLAND BESPAART STERK OP INKOOP DANKZIJ KALIDO-SOFTWARE

Geconsolideerd overzicht van leveranciers versterkt onderhandelingspositie van nieuwe bankonderneming bij inkoop

Londen, Verenigd Koninkrijk, 10 oktober 2002 - De Engelse hypotheek- en spaarbank HBOS plc, ontstaan uit de recente fusie tussen Halifax Bank en de Bank of Scotland, heeft sterke besparingen gerealiseerd in de eerste fase van een grootschalig Supplier Relationship Management-project (SRM), gebaseerd op de informatie-integratiesoftware van de Kalido Group. Het project bood voor het eerst een geconsolideerd overzicht van alle leveranciers van de twee banken. De inkoopafdeling van de HBOS Group beschikt nu sneller over betere managementinformatie waardoor ze scherper kan onderhandelen, de inkoop kan rationaliseren en de complexe leveranciersrelaties en inkoopkosten beter kan beheren.

KALIDO Dynamic Information Warehouse is één van de belangrijkste componenten van het HBOS-technologieplatform. Met de KALIDO-software wordt informatie over leveranciers en inkoop vanuit de verschillende systemen van de Halifax Bank en de Bank of Scotland (BoS) geïntegreerd om een consistent en accuraat overzicht te bieden van de inkoopgegevens binnen de nieuwe groep. Het project werd geleid door ACUMA, een toonaangevende leverancier van informatiemanagementoplossingen in het Verenigd Koninkrijk. Binnen drie maanden leverde het project al kostenbesparingen op.

Het HBOS-inkoopteam had vooraf een aantal gebieden voor substantiële besparingen geïdentificeerd die dankzij de fusie mogelijk moesten zijn. Het SRM-project speelde een sleutelrol bij het behalen van dit doel. Het inkoopteam wilde besparingen realiseren door de bestaande inkoopprocessen bij de leveranciers van de twee banken te stroomlijnen. Daarnaast was een verbeterde onderhandelingspositie bij nieuwe overeenkomsten tussen leveranciers en de nieuwe, gefuseerde bank belangrijk.

De SRM-oplossingen bieden het inkoopteam geconsolideerde en gedetailleerde managementinformatie die voorheen niet zo snel te ontsluiten was vanuit de verschillende operationele systemen van de twee banken.

Het SRM-project heeft HBOS in staat gesteld het aantal leveranciers uit hun systemen terug te brengen met het oog op meer efficiency in het inkoopproces. Verder heeft het project gezorgd voor de ontwikkeling van een groepsbrede inkoop-codeerstructuur, waarbij 17.000 individuele rekeningcodes geconsolideerd en teruggebracht werden naar 27 veel gebruikte goederen, opgedeeld in 142 categorieën.

De oplossing stelt gebruikers in staat om de inkoopkosten vanuit verschillende invalshoeken te bekijken, bijvoorbeeld vanuit de leverancier, de categorie of kostenplaats of vanuit de soort goederen. Gebruikers kunnen vanuit de geaggregeerde data tot op detailniveau komen en voor het eerst de individuele transacties bekijken. Hierdoor zijn het begrip en de analysemogelijkheden van complexe inkoopinformatie sterk verbeterd. Het nieuwe, flexibele inkoopinformatieplatform ondersteunt toekomstige organisatieveranderingen zoals de integratie van bestaande of nieuwe dochterondernemingen.

Naast KALIDO Dynamic Information Warehouse omvat de SRM-oplossing van HBOS tools van Ascential voor het verwerken van initiële datavoorbereiding en software van Business Objects voor rapportages en analyses.

Ian Taylor, Head of Group Procurement bij HBOS: "Inkoop heeft een sleutelrol gespeeld bij de kostenbesparingen na de HBOS-fusie. Het nieuwe SRM-systeem heeft snel nauwkeurige gegevens opgeleverd waarmee onze inkoopprofessionals kunnen onderhandelen met leveranciers en onze processen gestroomlijnd kunnen worden. De resultaten zijn tastbare kostenbesparingen en efficiencyvoordelen met een innovatieve oplossing die binnen de tijd en het budget is geïmplementeerd."

"Wij zijn buitengewoon blij met onze bijdrage aan de kostenbesparingen die HBOS binnen nog geen drie maanden kon realiseren", zegt Charles Manly, Chief Operating Officer bij Kalido Ltd. "De uitdaging op het gebied van informatie-integratie na de fusie vormt een natuurlijke omgeving voor de KALIDO-software, waarbij integratie van informatie uit verschillende systemen nodig is voor een consistent en wereldwijd beeld van kerngegevens, tegen de achtergrond van steeds veranderde marktomstandigheden."


*****

Over HBOS

HBOS is de grootste hypotheek- en spaarbank in Engeland. HBOS is in september 2001 ontstaan uit een fusie tussen Halifax en de Bank of Schotland en heeft ruim 20 miljoen klanten. Twee van iedere vijf huishoudens in Engeland vertrouwen hun hypotheek- en andere geldzaken toe aan HBOS. Via de Bank of Schotland Business Banking afdeling en de innovatieve Corporate Banking divisie kan HBOS haar klanten producten en diensten tegen een goede prijs/kwaliteitsverhouding aanbieden.

Over Kalido Limited

Kalido Ltd. levert softwareoplossingen voor informatie-integratie om ondernemingen te ondersteunen tijdens ingrijpende wijzigingen, zoals fusies, acquisities, reorganisaties en globalisering. De door Kalido ontwikkelde software voor de integratie van reference data en federated datawarehousing wordt in meer dan 90 landen toegepast door toonaangevende multinationals, zoals de Koninklijke/Shell Groep (Shell), Unilever en Philips. Kalido Ltd. en haar partnerbedrijven beschikken over een uitgebreid netwerk in de VS en Europa voor de levering van hun oplossingen, technische ondersteuning en advies- en trainingsdiensten. Kalido Ltd., oorspronkelijk opgericht door Shell, werkt nauw samen met grote system integrators bij de implementatie van wereldwijde projecten. Meer informatie is te vinden op internet: www.kalido.com.



Ingezonden persbericht