D66

Praktijk faillissement remt economie

Financien en belastingen

Francine Giskes

10-10-2002 - 'De manier waarop wordt omgegaan met betalingsproblemen bij bedrijven is verre van ideaal', zegt fractiespecialist Francine Giskes. 'Die is te weinig gericht op her- en doorstarten van bedrijven. Te snel wordt noodgedwongen gegrepen naar surséance van betaling, vaak uitmondend in een faillissement'.

Juist in economisch slechtere tijden is het belangrijk dat sprake is van een goed ondernemersklimaat. De manier waarop wordt omgegaan met betalingsproblemen bij bedrijven is daarin een belangrijke factor. D66 vindt dat de huidige situatie op dit punt verre van ideaal is. Die is te weinig gericht op her- en doorstarten van hele bedrijven of levensvatbare onderdelen daarvan. Te snel wordt noodgedwongen gegrepen naar surséance van betaling, vaak uitmondend in een faillissement. Bovendien wordt een faillissement in Nederland te veel gezien als een mislukking.

Concrete voorstellen


1) Er moet een eind komen aan de voorrangspositie van de belastingdienst en de uitvoeringsorganisaties voor de sociale verzekeringen ten opzichte van andere schuldeisers bij faillissementen.


2) De kosten van boventallig personeel bij een onderneming in financiële problemen moeten niet langer dan strikt noodzakelijk op die onderneming blijven drukken.


3) Kredietverlening aan bedrijven in betalingsproblemen moet gebonden worden aan effectievere regels. De rechter-commissaris moet hierin een doorslaggevende stem krijgen. Ook het stopzetten van levering van water, gas en licht moet afhankelijk zijn van het oordeel van de rechter-commissaris.


4) De afhandeling van surséance en faillissement moet dus worden geconcentreerd bij de rechters en rechters-commissarissen. Daardoor blijft zicht op het geheel bestaan en kunnen samenhangende beslissingen worden genomen die in het belang zijn van het bedrijf in kwestie, de andere betrokkenen (crediteuren) en de samenleving als geheel. Dit kan alleen op verantwoorde wijze als de capaciteit van de faillissementskamers bij de rechtbanken wordt vergroot door zowel organisatorische maatregelen als uitbreiding met deskundige niet-juristen (leken-deskundigen).


5) De overheid moet actief overleg plegen met de financiële sector over behandeling van bedrijven met betalingsproblemen, waardoor de kansen op her- en doorstart toenemen.

Bij de diverse begrotingsbehandelingen, te beginnen bij de Algemene Financiële Beschouwingen, zal D66 deze onderwerpen aan de orde stellen.

Lees hieronder de analyse 'faillissement failliet'?'