Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN MINISTER-PRESIDENT PATRICK DEWAEL EN MINISTER DIRK

VAN MECHELEN DONDERDAG 10 oktober 2002

Samenwerking Vlaanderen-Saksen voor Imec

Vlaams minister-president Patrick Dewael en Vlaams minister van Financiën en Begroting, Innovatie, Media en Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen, hebben deze morgen minister-president Milbradt van de Duitse deelstaat Saksen en EU-Commissaris Busquin ontvangen.

Minister-president Milbradt toonde interesse in het 300mm-project van het bedrijf IMEC, dat nu al gesteund wordt door het bedrijfsleven van Saksen.

Daar zou later eventueel steun kunnen bijkomen van de deelstaat Saksen. Dan kunnen Saksen en Vlaanderen ook samen optreden op internationaal en Europese niveau. Regio's met wetgevende bevoegdheden hebben een concrete meerwaarde te bieden op tal van domeinen waarover de EU beslissingen neemt : onderzoek, milieu, onderwijs, economie.

Om van Europa de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie ter wereld te maken, zoals op de Top van Lissabon werd afgesproken, moet er fors geïnvesteerd worden in onderzoek en ontwikkeling.

Vlaanderen spant zich in om deze Lissabon-doelstelling te realiseren. In de begroting 2002 nam het budget O&O toe met 52 miljoen euro. Zodoende bedroeg de volledige inspanning voor wetenschapsbeleid 1,232 miljard. In 2003 komt hier nog eens 66 miljoen euro per jaar bovenop.

Het is belangrijk dat het project van IMEC ook de steun krijgt van de EU.
Een gezamenlijke ondersteuning van de twee betrokken regio's zal het belang van dit initiatief voor Europa moeten verduidelijken. Gezamenlijk investeren in O&O, in innovatie en spitstechnologieën " als basis voor de toekomstige groei en tewerkstelling.

Meer informatie: Bart Tommelein, woordvoerder minister-president Patrick Dewael, Martelaarsplein 19, 1000 Brussel, 02/553.29.11