Wim van Velzen

Christen Democratisch Appel European People's Party European People's Party and European Democrats Group

Persbericht

Europese Commissie publiceert voortgangsrapporten over uitbreidingsproces

Datum: 10 Oktober 2002
Bijlage: Acrobat Reader Document Enlargement Strategy paper.

Op 9 oktober heeft de Europese Commissie de jaarlijkse voortgangsrapportage inzake het uitbreidingsproces gepubliceerd. Daarin wordt per kandidaat-lidstaat belicht in hoeverre het voldoet aan de toetredingscriteria.

Ook heeft de Commissie een strategy paper gepubliceerd waarin ze aanbevelingen doet met betrekking tot de gemaakte beslissingen. De rapporten zijn vooral dit jaar belangrijk omdat de Commissie de rapporten gebruikt om te beslissen welke kandidaatlanden klaar zijn om in 2004 toe te treden tot de Europese Unie. De landenrapporten zijn te vinden op de website van DG Uitbreiding van de Europese Commissie.

De belangrijkste punten uit de strategy paper zijn de volgende:


1) De Commissie vermeldde dat tien landen voldoende progressie gemaakt hebben om in 2004 toe te treden. De tien landen zijn: Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië.


2) Bulgarije en Roemenië zijn nog niet klaar voor toetreding. Zij zouden in 2007 de stap kunnen maken.


3) Hoewel de Turkse regering graag aan de toetredingsonderhandelingen wil beginnen krijgt Turkije van de Commissie nog geen uitzicht op een startdatum voor het proces. Turkije voldoet momenteel nog niet aan de ecomomische criteria en de criteria inzake mensenrechten.


4) De Commissie hoopt op een toetreding van een herenigd Cyprus.

5) Toetredingslanden moeten het acquis van de Europese Unie voor de toetredingsdatum geïmplementeerd hebben, behalve op gebieden waarin transitieperioden overeengekomen zijn.

Bijgevoegd vindt u de volledige tekst van de strategy paper van de Europese Commissie.