Gemeente Woudrichem

10/10/2002
Modder op de weg = Gevaar op de weg

MODDER OP DE WEG = GEVAAR OP DE WEG
Het oogstseizoen is reeds in volle gang. Dat betekent een periode van hard werken voor de landbouwers, maar ook een periode van verhoogde verkeers- onveiligheid op de wegen rond boerderijen en de velden. Vooral wanneer boeren hun oogst via de openbare weg moeten vervoeren, kunnen er gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan.

Belangrijk voor de boer, landbouwer, transporteur:
* Wanneer het wegdek door het oogsten besmeurd wordt, moet het vuil verwijderd worden. Soms is het nodig om de weg schoon te spuiten
* Indien er slipgevaar is, moet u het verkeer hierop attent maken. Gaat het om een drukke weg of een ernstig vervuiling van het wegdek, verwittig dan in ieder geval de gemeente en/of politie. Zij zullen het gevaar signaleren en eventueel het verkeer omleiden. Let wel, dit ontslaat u niet van uw plicht tot reinigen van het wegdek en van uw aansprakelijkheid in een eventueel ongeval (art. 5 Wegenverkeerswetgeving 1994).

Belangrijk voor de andere weggebruikers:

* Tijdens de maanden september, oktober en november rijden er meer landbouw-voertuigen op de openbare weg dan anders. Breng begrip op voor de boeren die hun oogst moeten binnenhalen en hou rekening met het extra verkeer dat dit met zich meebrengt. Hoffelijkheid op de weg kan wonderen doen

* Houd tijdens de oogsttijd rekening met eventueel besmeurde wegen. Pas uw snelheid aan!

* Houd ook rekening met het feit dat boeren zich op de weg kunnen bevinden om deze schoon te maken. Rij de werkzaamheden slechts stapvoets voorbij.

* Sla waarschuwingen betreffende slipgevaar niet in de wind, maar pas uw rijstijl aan.

De politiediensten zullen verscherpt controleren op het gepast signaliseren en reinigen van de wegen, evenals op het rijgedrag van andere weggebruikers!