De UEFA presenteert stappenplan tegen racisme
donderdag 10 oktober 2002 14:17 uur

UEFA

De Europese voetbalbond heeft vandaag een plan gepresenteerd om het racisme bij Europese voetbalwedstrijden een halt toe te roepen. Vergezeld van een verklaring van bestuurders Gerard Aigner en Lennart Johansson ontvangen clubs en nationale bonden vandaag het schrijven. Ook PSV onvangt een exemplaar. Vrijdag doet de tuchtcommissie uitspraak over vermeend racisme in het Philips Stadion.

In een perscommuniqué geven beide topfunctionarissen uitleg: De recente specifieke incidenten in de Champions League en UEFA Cup zullen op gepaste wijze worden behandeld door de strafcommissie. Racisme stelt het Europese voetbal en het voetbal in algemeen in een kwaad daglicht.

Als felle tegenstander van iedere vorm van discriminatie vinden we dat we als overkoepelend orgaan verschillende nationale bonden of clubs moeten aansporen om middelen in te zetten om racisme uit te bannen. Daarom hebben we dit plan opgesteld, aldus de top van de UEFA. We hopen derhalve dat iedereen die betrokken is bij het Europese voetbal de bereidwilligheid toont om dit probleem voorgoed te doen verdwijnen uit de sport.

Het plan van de UEFA:


1. De club zal een verklaring moeten opnemen in het programmablad dat racisme niet wordt getolereerd. Hierin moet ook worden opgenomen welke sancties tegenover racistisch verbaal geweld staan.


2. In een aankondiging zal de speaker ook duidelijk moeten maken dat racisme niet wordt geaccepteerd.


3. Om in aanmerking te komen voor seizoenskaarten mag men zich niet schuldig maken aan discriminerend gedrag.


4. Er moet opgetreden worden tegen het verspreiden en/of verkopen van racistsche lectuur.


5. Ook spelers die zich schuldig maken aan racistisch gedrag moeten disciplinair aangepakt worden.


6. Clubs dienen hun standpunt tegenover racisme duidelijk te maken ten opzichte van andere verenigingen.


7. Stel een strategie op voor zowel stewards als politie om discriminatie aan te pakken.


8. Verwijder alle racistische graffiti in en rondom de stadions.

9. Behandel als club iedereen gelijk als het gaat om dienstverlening en werkgelegenheid.


10. Werk als club samen met andere instanties zoals supportersverenigingen, jeugdcentra, scholen of spelersvakbonden om het racisme uit te bannen.

De website is de enige officiële website van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (de KNVB) en de © KNVB en TWI Interactive Inc. 2000-2002 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze website mag op welke wijze dan ook worden vermenigvuldigd, aangepast, openbaar gemaakt en/of doorgegeven, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de KNVB. Klik hier voor de volledige gebruiksvoorwaarden van deze website.