Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 10 juli 2002

Derde nationale T&U congres in het teken van ketenfinanciering

Na de geslaagde Toelevering- en Uitbestedingscongressen van 2000 en 2001, presenteert de Nederlandse Vereniging voor Algemene Toelevering (NEVAT) op donderdag 10 oktober 2002 voor de derde maal het nationale T&U congres. Dit unieke evenement voor toeleveranciers, uitbesteders en productontwikkelaars, is inmiddels uitgegroeid tot het strategisch trefpunt voor de gehele Nederlandse maakindustrie. Het congres wordt gehouden in het Evenementencentrum Hart van Holland in Nijkerk.

Thema: de Supply Chain in financiële ademnood
Het centrale thema van het congres luidt 'De Supply Chain in financiële ademnood'. Het slim benutten van vermogen in de keten wordt een steeds belangrijker wapen in de mondiale concurrentiestrijd. Fabrikanten en toeleveranciers worden steeds vaker gedwongen hun financiële kaarten op tafel te leggen om de financieringskosten in de keten zo laag mogelijk te houden. Dit vraagt om een nieuwe openheid en andersoortige afspraken. Het nationale T&U congres verschaft de laatste inzichten uit de automotive- en machinebouwindustrie.

Verder kent het congres de volgende programmaonderdelen:

De nationale T&U barometer, een update
Vorig jaar peilde de NEVAT de stemming onder toeleveranciers en uitbesteders. De nationale T&U barometer, de enige conjunctuurenquête met ketenperspectief, wordt dit jaar opnieuw afgelezen. Wordt het een stormachtige herfst of begint er in producerend Nederland een zwoele zomerwind te waaien? De barometer geeft de laatste verwachtingen.

Basel-2: kans of bedreiging?
De nieuwe Europese richtlijn voor de kredietverstrekking van banken, het zogenaamde BASEL-2 akkoord, heeft verregaande gevolgen voor de financieringsmogelijkheden van bedrijven in de productieketen. Steeds meer banken tenderen er naar om naast de harde financiële cijfers ook de kwaliteit van het management en de competenties van de onderneming mee te laten wegen in hun beoordeling. De rating die hierop volgt bepaalt de maximale kredietruimte. Wat de gevolgen kunnen zijn voor het internationale bedrijfsleven wordt duidelijk op het congres.

Demand Chain Navigator: acht kampioenen beoordelen ketenprestaties
Op het T&U congres 2001 werd de Demand Chain Navigator aangekondigd. Nu, een jaar na dato, is het instrument voor wederzijdse prestatiebeoordeling van toeleverancier en OEM-er nagenoeg gereed. Acht toonaangevende industriële maakbedrijven en hun leveranciers doen mee in het proefproject dat gesteund word door het ministerie van Economische Zaken. Dit jaar beleven wij de primeur en krijgt men inzicht in de ervaringen van ASML, ASM Europe, Fico, Essent, Assembléon, FEI Company, ODME en Thales.

Nationale T&U debat: Nederland kan het maken!
Heeft de overheid nog oog voor de maakindustrie of wordt Nederland uitsluitend een diensten- en doorvoerland? Kopstukken uit bedrijfsleven, politiek en maatschappelijk middenveld kruisen de degens in dit debat. De recente aardverschuiving in de politieke verhoudingen kan een hernieuwde aandacht voor industrie en techniek met zich meebrengen. Of dit ook werkelijk zo is, is onderdeel van het debat.

Nationale T&U expositie 2002: bedenken en maken hand in hand
Het samenspel tussen eindproducenten, productontwikkelaars en toeleveranciers luistert nauw. De bijdrage van de afzonderlijke spelers vraagt steeds meer om integratie en eensgezind optreden naar de klant. Dit jaar richtte NEVAT een nieuwe sectorgroep van kennistoeleveranciers op: de engineeringbureaus in de technische productontwikkeling. Zij zullen op de T&U expositie extra in de schijnwerpers worden gezet.

Nationaal T&U diner: gezond genieten
Het nationale T&U congres staat er om bekend het nuttige met het aangename te verenigen. Ook dit jaar weer een afsluiting met een sfeervol diner. De keuken van evenementencentrum Hart van Holland wordt gerekend tot de top van de Nederlandse congrescentra. Tijdens het viergangendiner kunnen de deelnemers nog eens rustig napraten over de thema's van de dag.

Samenwerking
NEVAT organiseert het nationale T&U congres in samenwerking met de stichting Nationaal T&U Platform, de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI), adviesbureau Berenschot, het ministerie van Economische Zaken, de Vereniging FME-CWM, de brancheorganisatie Holland Elektronika en Jaarbeurs Exhibitions & Media.

Inschrijven
Inschrijven kan via het secretariaat van NEVAT, telefoon 079 3531300, email info@nevat.nl

De kosten van deelname bedragen voor leden van NEVAT of NEVI e 250,- per persoon. Overige deelnemers betalen e 350,- per persoon. Deze prijzen zijn exclusief BTW. Congresmap, consumpties en deelname aan het nationale T&U diner zijn inbegrepen.

Bedrijven of organisaties die willen exposeren op de Nationale T&U expositie kunnen contact opnemen met het secretariaat van NEVAT.



Ingezonden persbericht