Gemeente Purmerend

14 augustus 2002 - Stokkenbrug Purmerend Weidevenne genomineerd Nationale Staalprijs 2002

De zogeheten Stokkenbrug over de ringvaart van de Wijde Wormer, in de volksmond ecobrug, is genomineerd voor de Nationale Staalprijs 2002 in de categorie Infrastructuur en overige staalconstructies. De markante, bijna zwevende brug, is in opdracht van de gemeente Purmerend ontworpen door architect Jord den Hollander. Mick Eekhout tekende voor de constructie van de brug en Vermeer Beton- en Waterbouw voor de bouw. De Stokkenbrug is onderdeel van de ecologische verbindingszone Weideveld en verbindt de nieuwste woonwijk Purmerend Weidevenne met het omringende natuurlandschap en met een fijnmazig fietspadennet. Het ontwerp en de constructie doen sterk denken aan elkaar tegenwerkende natuurkrachten. De Stokkenbrug is een van de zes bruggen die zijn geselecteerd uit in totaal 28 inzendingen. De bekendmaking van de winnaar is donderdag 10 oktober 2002 in Amersfoort tijdens de Nationale Staaldag.

De Stokkenbrug is een fiets/voetgangersbrug voor vooral recreatief verkeer die de Vinex-wijk Purmerend Weidevenne verbindt met de natuurgebieden t Twiske, het Ilperveld, en het Jisperveld. Tussen deze natuurgebieden is een zogenaamde Ecologische Verbindingszone gemaakt, die de naam Weideveld draagt. Deze waterrijke zone met een typische veenweide-beplanting biedt mogelijkheden voor uitwisseling van planten- en diersoorten tussen de grote natuurgebieden en is tevens de natuurlijke buffer tussen de woonwijk Weidevenne en de polder de Wijde Wormer. Waar Weideveld het smalst is, zon 130 meter, overbrugt de Stokkenbrug, niet alleen de Ringvaart maar ook Weideveld.

De gemeente Purmerend wilde een gezichtsbepalende brug die de beleving van het natuurgebied zo min mogelijk zou belemmeren. Naast het budget voor de brug werd ook een gedeelte van het kunstenbudget ingezet van de projectontwikkelaars in Purmerend Weidevenne om de ambitie er iets bijzonders van te maken te ondersteunen.

De Stokkenbrug ligt aan de rand van de Vinex-locatie Purmerend Weidevenne, ten westen van het Noordhollands Kanaal. De bouw van de woningen in Weidevenne startte in 1996. De laatste woningen worden opgeleverd omstreeks 2008. Purmerend telt na voltooiing van Weidevenne ruim 80.000 inwoners.

Purmerend Weidevenne is opgedeeld in vier delen, zogenoemde kwadranten (I, II, III en IV). Elk kwadrant is weer opgedeeld in deelplannen. De ontwikkeling van die deelplannen sluit op elkaar aan. Van de ongeveer 6.500 woningen die er komen, wordt dertig procent in de sociale sector en zeventig procent in de marktsector gebouwd. De sociale sector bestaat voor ongeveer twintig procent uit huurwoningen en tien procent uit goedkope koopwoningen. Van de zeventig procent duurdere woningen is 55 procent middelduur en vijftien procent bestaat uit duurdere vrije sectorwoningen. Tien procent van alle woningen wordt gestapelde bouw (appartementen). Bij gestapelde koopwoningen moet men denken aan terras-appartementen op markante locaties. Op dit moment zijn circa 3200 woningen in Purmerend Weidevenne opgeleverd.