Vereniging van Recreatieondernemers Nederland


Toeristisch beleid belicht op congres Toerisme en de Drentse politiek Meppel, 1 oktober 2002

RECRON district Drenthe en het Recreatieschap Drenthe organiseren op 10 oktober 2002 het congres Toerisme en de Drentse politiek om de gedachte-uitwisseling tussen bedrijfsleven en politiek te verbeteren. De sector recreatie en toerisme is voor de provincie Drenthe economisch gezien zeer belangrijk (met ¤ 623 miljoen omzet per jaar en 14.000 arbeidsplaatsen). Dit vraagt om belangstelling van de politiek. Aandacht die nu soms nog onvoldoende tot uitdrukking komt. RECRON en het Recreatieschap willen hier graag verandering in brengen. Het congres wordt gehouden in het congrescentrum Park Frederiksoord te Frederiksoord. Op 10 oktober krijgen provinciale en gemeentelijke politici de kans om hun beleidsvoornemens voor de sector recreatie en toerisme aan het bedrijfsleven te presenteren. Het bedrijfsleven kan hierop reageren tijdens presentaties en workshops. Het congres is een goede gelegenheid voor ondernemers om in contact te komen met gemeentelijke en provinciale politici. Voor de politici is het een mooi moment om te horen wat er in deze sector leeft.

's Ochtends belichten twaalf wethouders het beleid van hun gemeente in de komende jaren via een korte statement. Deze wethouders nemen met de ondernemers uit hun gemeente deel aan een discussie over een drietal stellingen. Deze stellingen zijn:
1. Recreatie en toerisme is de bedrijfstak van de toekomst voor Noord-Nederland.
2. De overheden besteden voldoende aandacht aan recreatie en toerisme met betrekking tot beleid en inzet van ambtenaren.
3. Promotie is de hoofdverantwoordelijkheid van ondernemers. Overheid dient dit te ondersteunen. Na de lunch blikt gedeputeerde Joh. Dijks terug op zijn beleid van de afgelopen vier jaar en is er aansluitend een (Drents) Lagerhuis: een verbale krachtmeting tussen provinciale politici en het recreatief/toeristisch bedrijfsleven.

Het onlangs verschenen rapport van het Nederlands Economisch Instituut te Rotterdam Toerisme in Drenthe: meer dan plezier alleen toont het economisch belang van de sector recreatie en toerisme duidelijk aan. Veel winkels en voorzieningen in de Drentse dorpen zouden niet of slechts beperkt aanwezig zijn als er geen toeristische bestedingen plaatsvinden. Toerisme betekent veel werkgelegenheid. Dat de politiek dit belang onderkent, blijkt uit de bereidwilligheid om aan het congres deel te nemen.


---