POSEIDON

Primeur met drenkelingdetectiesysteem zwembad de Waterhoorn

PERSBERICHT

ZWEMBAD DE WATERHOORN HEEFT PRIMEUR MET DRENKELINGENDETECTIESYSTEEM BOVEN BEWEEGBARE BODEM

Hoorn, 10 oktober 2002 - Vandaag zal de heer J.H. van Es, wethouder van Sport en Recreatie in Hoorn, het drenkelingendetectiesysteem 'Poséidon' officieel in gebruik stellen in zwem- en recreatiebad De Waterhoorn. Met de ingebruikname is De Waterhoorn het eerste zwembad ter wereld dat een drenkelingendetectiesysteem heeft laten installeren boven een beweegbare bodem. Met de komst van het systeem krijgt de badmeester er een paar extra ogen bij waardoor het risico van verdrinking wordt beperkt. De installatie van het Poséidon-systeem in De Waterhoorn is mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van de gemeente Hoorn.

In Nederland verdrinken ongeveer honderd mensen per jaar. In de leeftijdsgroep van één tot en met vier jaar is verdrinking zelfs de belangrijkste doodsoorzaak. In augustus van dit jaar nog verdronken in één weekend zeven personen.

Het drenkelingendetectiesysteem is een wapen in de strijd tegen verdrinkingen. Een in moeilijkheden geraakte zwemmer die stil op de bodem van het zwembad ligt, wordt binnen tien seconden gesignaleerd en door de badmeester uit het water gehaald. Naast het voorkomen van verdrinking kan door tijdige detectie tevens ernstig letsel worden voorkomen. Eerder werd het drenkelingendetectiesysteem al in zwembad Malkander in Apeldoorn geïnstalleerd, echter niet boven een beweegbare bodem.

Medio december van dit jaar zal in De Waterhoorn het drenkelingendetectiesysteem ook worden opgeleverd in het doelgroepenbad. Zowel het wedstrijdbad als het doelgroepenbad worden veel gebruikt door gasten die (nog) over onvoldoende zwemvaardigheid beschikken of een verhoogd medisch risico lopen. Met de installatie van het detectiesysteem in beide zwembaden wil het bestuur van De Waterhoorn optimale veiligheid garanderen voor zijn badgasten.

Het systeem wordt gezien als een geavanceerd hulpmiddel voor badmeesters. Het is geen vervanger voor het toezichthoudend personeel. 'Met het detectiesysteem hopen wij dat het veiligheidsgevoel van onze gasten zal toenemen, maar ondanks dat gevoel blijven wij de ouders er op wijzen jonge kinderen niet zonder toezicht te laten zwemmen en gebruik te blijven maken van drijfmiddelen voor kinderen die onvoldoende zwemvaardig zijn,' aldus Frans van der Aar, algemeen manager van De Waterhoorn.