Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: 35 miljoen euro voor reductie van broeikasgassen
Nummer: 140

Datum: 10-10-2002

Minister Heinsbroek van Economische Zaken heeft in het kader van het CO2-reductieplan EUR 35 miljoen beschikbaar gesteld voor investeringen die een bijdrage leveren aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Bedrijven die voor subsidie in aanmerking willen komen, kunnen tot en met 2 december 2002 bij het Projectbureau CO2-reductieplan projectvoorstellen indienen.

Subsidies worden verstrekt voor de reductie van koolstofdioxide (CO2) en voor de overige broeikasgassen methaan (CH4), distikstofoxide (N2O), zwavelhexafluoride (SF6), koolwaterstoffluoriden (HFKs) en perfluorkoolstoffen (PFKs). Deze gassen hebben net als CO2 een sterke invloed op het broeikaseffect, zodat een vermindering van uitstoot hiervan een belangrijke bijdrage aan klimaatverbetering kan leveren.

Om in aanmerking te komen voor subsidie moet een project ten minste leiden tot een vermindering van de uitstoot van éĂ©n kiloton CO2 of CO2-equivalent per jaar. Subsidie wordt verleend over de extra investeringskosten ten opzichte van de gangbare praktijk. Aanvragers kunnen zelf de hoogte van de subsidie vaststellen. Projecten die de meeste emissiereductie opleveren per euro subsidie, maken de grootste kans om gehonoreerd te worden. Centraal daarbij is de kosteneffectiviteit. Hierbij wordt het gevraagde subsidiebedrag afgezet tegen de te verwachten jaarlijkse emissiereductie.

De uitvoering van de regeling is in handen van het Projectbureau CO2-reductieplan, een samenwerkingsverband van Novem en Senter. Bedrijven worden opgeroepen projectvoorstellen zo snel mogelijk voor te leggen aan het Projectbureau CO2-reductieplan, Postbus 10073, 8000 GB Zwolle. Het e-mail adres van het projectbureau is pbco2@senter.nl, het telefaxnummer (038) 455 34 16.