Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 19 september 2002

Sprekers nationale T&U congres bekend

Zoals reeds eerder aangekondigd, organiseert de Nederlandse Vereniging voor Algemene Toelevering (NEVAT) op donderdag 10 oktober 2002 voor de derde maal het nationale T&U congres. Dit unieke evenement voor toeleveranciers, uitbesteders en productontwikkelaars, is inmiddels uitgegroeid tot het strategisch trefpunt voor de gehele Nederlandse maakindustrie. Het congres wordt gehouden in het Evenementencentrum Hart van Holland in Nijkerk.

Ketenkapitaal cruciale concurrentiefactor
Het centrale thema van het congres luidt 'De Supply Chain in financiële ademnood'. Het slim benutten van vermogen in de keten wordt een steeds belangrijker wapen in de mondiale concurrentiestrijd. Fabrikanten en toeleveranciers worden steeds vaker gedwongen hun financiële kaarten op tafel te leggen om de financieringskosten in de keten zo laag mogelijk te houden. Dit vraagt om een nieuwe openheid en andersoortige afspraken. Ir. H. (Hans) Büthker, directeur Stork Industrial Modules en Ir. A.J. (Arthur) Kerk, Vice President Power Packer Europe B.V. verschaffen de laatste inzichten uit respectievelijk de machinebouw en automotive-industrie.

De nationale T&U barometer aangevuld met mini-enquête over ketenfinanciering
Vorig jaar peilde de NEVAT de stemming onder toeleveranciers en uitbesteders. De nationale T&U barometer, de enige conjunctuurenquête met ketenperspectief, wordt dit jaar opnieuw afgelezen. Aan deze barometer is tevens een enquête over ketenfinanciering gekoppeld De uitkomsten zullen tijdens het congres worden gepresenteerd door Hans van der Spek, directeur van NEVAT.

Basel-2: kans of bedreiging?
De nieuwe Europese richtlijn voor de kredietverstrekking van banken, het zogenaamde BASEL-2 akkoord, heeft verregaande gevolgen voor de financieringsmogelijkheden van bedrijven in de productieketen. Steeds meer banken tenderen er naar om naast de harde financiële cijfers ook de kwaliteit van het management en de competenties van de onderneming mee te laten wegen in hun beoordeling. De rating die hierop volgt bepaalt de maximale kredietruimte. Wat de gevolgen kunnen zijn voor het internationale bedrijfsleven wordt uitgelegd door drs. Peter van Leeuwen, directeur bedrijven & Instellingen van ING Bank Nederland.

Demand Chain Navigator: acht kampioenen beoordelen ketenprestaties
Op het T&U congres 2001 werd de Demand Chain Navigator aangekondigd. Nu, een jaar na dato, is het instrument voor wederzijdse prestatiebeoordeling van toeleverancier en uitbesteder nagenoeg gereed. Drs. Cees Halkes - voorzitter van het Nationale T&U Platform en Ir. Joost Krebbekx van Berenschot, nemen u mee op reis langs acht toonaangevende industriële maakbedrijven en hun toeleveranciers.

Nationale T&U debat: Nederland kan het maken!
Heeft de overheid nog oog voor de maakindustrie of wordt Nederland uitsluitend een diensten- en doorvoerland? Kopstukken uit bedrijfsleven, politiek en maatschappelijk middenveld kruisen de degens in dit debat. De recente aardverschuiving in de politieke verhoudingen kan een hernieuwde aandacht voor industrie en techniek met zich meebrengen. Of dit ook werkelijk zo is hoort u van:
- Ir. H.E.H. Bouland - Raad van bestuur Stork N.V.;
- Ir. J.C.J. (Hans) Schlösser - Raad van bestuur Euralcom N.V.;
- Prof. Dr. J. (Jules) Theeuwes - Universiteit van Amsterdam / SEO;
- Prof. M.J.M. (Math) de Vaan - Managing Partner Berenschot;
- Drs. J.W.M.M.J. (Jos) Hessels - Woordvoerder industriebeleid CDA fractie en
- J.H. (Hans) de Groene - Directeur Markt en Innovatie/plv. min. van EZ.
Samenwerking
NEVAT organiseert het nationale T&U congres in samenwerking met de stichting Nationaal T&U Platform, de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI), adviesbureau Berenschot, het ministerie van Economische Zaken, de Vereniging FME-CWM en de brancheorganisatie Holland Elektronika. Het congres wordt ondersteund door ING Bank Nederland en Jaarbeurs Exhibitions & Media.

Inschrijven
Inschrijven kan via het secretariaat van NEVAT, telefoon 079 3531300, email info@nevat.nl

De kosten van deelname bedragen voor leden van NEVAT of NEVI e 250,- per persoon. Overige deelnemers betalen e 350,- per persoon. Deze prijzen zijn exclusief BTW. Congresmap, consumpties en deelname aan het nationale T&U diner zijn inbegrepen.