Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

Zie ook RVD: "Geen activiteiten leden Koninklijk Huis tot november"

10/10/02 Prinses Margriet onthult gedenkplaquette Reinier de Graaf te Delft

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden onthult donderdag 10 oktober in de Oude Kerk te Delft een gedenkplaquette van de zeventiende eeuwse Delftse arts Reinier de Graaf tijdens een symposium van de Reinier de Graaf Groep ter viering van 750 jaar ziekenhuiszorg vanuit Delft.

De Reinier de Graaf Groep komt voort uit een lange traditie van ziekenzorg in Delft.
Op 12 oktober 1252 kende Paus Innocentius IV het klooster van jonkvrouwe Ricardus rechten toe als Hospitale de Delft. Door de eeuwen heen heeft het ziekenhuis zich ontwikkeld tot een modern opleidingsziekenhuis, waar zorg voor patiënten, opleidingen voor specialismen en onderzoek plaatsvindt.
De organisatie is vernoemd naar de medicus en wetenschapper Reinier de Graaf (1641 - 1673). Naast zijn medische praktijk in Delft publiceerde hij twee boeken over zijn wetenschappelijk onderzoek naar de bouw en functies van de mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen. Hij was de eerste die de menselijke eicel waarnam en heeft daarmee de basis gelegd voor de huidige kennis van de voortplantingsanatomie, fysiologie en endocrinologie.

Reinier de Graaf overleed in 1673 en werd in de Oude Kerk te Delft begraven net zoals zijn vriend, vak- en tijdgenoot Antoni van Leeuwenhoek, voor wie ooit eerder een grafmonument in deze kerk is geplaatst. De Prinses zal tijdens het symposium een plaquette van Reinier de Graaf onthullen. De plaquette, ontworpen door kunstenares Christien Nijland, zal een vaste plaats in de Oude Kerk krijgen.

Bij de Reinier de Graaf Groep werken 2500 medewerkers en 150 medisch specialisten, op locaties in Delft, Voorburg en Naaldwijk.