Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

10 oktober 2002: Nationale Dag voor de Geestelijke Volksgezondheid Campagne wil mensen in de omgeving van een 'kind in de knel' activeren.

Utrecht, 26 september 2002

De Nationale Dag voor de Geestelijke Volksgezondheid op 10 oktober 2002 heeft als thema: 'psychische mishandeling en emotionele verwaarlozing van kinderen'. Met de landelijke campagne 'Kind in de knel' wil de organisatie de mensen in de omgeving aanzetten om iets voor een 'kind in de knel' te betekenen. Aan de campagne doen behalve instellingen uit de geestelijke gezondheidszorg ook organisaties als Advies- en Meldpunten Kindermishandeling, Raad voor de Kinderbescherming, GGD-en en jeugdorganisaties mee. Zij organiseren op en rond 10 oktober diverse publieksactiviteiten.

Dilemma
Veel mensen die signalen van kindermishandeling opvangen zitten met een dilemma. Ze vragen zich af of ze wel of niet iets zullen doen en waar ze verstandig aan doen. De campagne helpt deze mensen en reikt hen via een brochure handvaten aan. Met kleine dingen kunnen ze al iets te betekenen voor een kind in een moeilijke situatie. Ervaringsdeskundigen (mensen die als kind zijn mishandeld) stellen dat aandacht vanuit de directe omgeving (buren, familie, jeugdleiders, leerkrachten, etc.) van positieve betekenis is geweest. Een betrouwbare volwassene of vriend in de omgeving betekende in veel gevallen veiligheid, het vergroten van zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen en hulp bij het vormen van een sociaal netwerk.

Onzekerheid
Per jaar worden naar schatting 50.000 tot 80.000 kinderen mishandeld. In een derde van de gevallen gaat het om psychische mishandeling of emotionele verwaarlozing, maar ook bij andere vormen van mishandeling is er sprake van psychisch geweld. De slachtoffers hebben vaak blijvend te kampen met de gevolgen van mishandeling op vroege leeftijd. Uit hun verhalen blijkt dat ze worstelen met extreme onzekerheid en chronische eenzaamheids- en minderwaardigheidsgevoelens. Daarnaast hebben ze angst om afgewezen te worden, zelfmoordneigingen of gaan ze gebukt onder overspannenheid, hyperventilatie, depressie en slapeloosheid.

Campagne
De campagne is opgebouwd uit de volgende elementen:

Theatertournee
Van 1 tot en met 10 oktober houdt Theater Benjamin uit Groningen een tournee door het land en doet daarbij tien plaatsen aan. De productie geeft een indringend beeld van psychische mishandeling en emotionele verwaarlozing. Een leerkracht wordt geconfronteerd met het dilemma om wel of niet zich in te zetten voor zijn leerlinge en neemt een moedig besluit.

Evenement
Op 10 oktober zal een evenement worden gehouden met een optreden van Theater Benjamin, een forumdiscussie en een manifestatie waarbij bekende Nederlanders een oproep doen aan het publiek om iets te betekenen voor een kind in de knel. De media zullen voor dit evenement een uitnodiging ontvangen. Posters en brochures
Een poster zal vanaf eind september de aandacht van het publiek trekken voor het thema. Een brochure geeft mensen informatie over psychische mishandeling en emotionele verwaarlozing van kinderen. De brochure geeft informatie over de signalen en de gevolgen, een antwoord op de vraag 'wat kun je voor een kind in de knel in je omgeving betekenen?' en bevat praktische tips. Enkele adressen, telefoonnummers en websites verwijzen naar meer informatie en advies. De toegevoegde ervaringsverhalen van mensen die in hun jeugd psychisch mishandeld of emotioneel verwaarloosd zijn, geven een goed beeld van de problematiek. De brochure is gratis te bestellen via de website www.kindindeknel.nl en via Korrelatie, telefoon: 0900 1450.

Campagnewebsite: www.kindindeknel.nl
De campagnewebsite www.kindindeknel.nl bevat achtergrondinformatie over het thema en de mogelijkheid om brochures te bestellen. De site geeft verder een overzicht van de diverse activiteiten in het land. De campagnesite is vanaf eind augustus on line. Advertenties
Landelijke en regionale dagbladen en tijdschriften ontvangen advertenties, zogenaamde stoppers, met het verzoek deze gratis te plaatsen ter opvulling van lege ruimte op een pagina. Vanaf begin oktober attendeert een radiospotje het publiek op de campagne.

Actietelefoon: 0900 1450
Korrelatie 0900 1450 stelt haar telefoonlijnen beschikbaar voor de campagne en geeft informatie, advies en hulp.

De Internationale Dag voor de Geestelijke Volksgezondheid wordt in meer dan 55 landen gehouden op initiatief van de World Federation for Mental Health. De Nationale Dag wordt sinds 1997 ook in Nederland gehouden. In eerdere jaren werd met succes campagne gevoerd met thema's als 'Depressie bij jongeren' (2000) en 'Gek op je werk' (2001). De Nationale Dag voor de Geestelijke Volksgezondheid 2002 wordt georganiseerd door het Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid (NFGV) in samenwerking met VWS, Korrelatie, GGZ-Nederland, LSP/Trimbos-instituut, Stichting Pandora, ZonMw, Cliëntenbond en Labyrint- In Persperctief. Dit jaar zijn vanwege het thema de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling, het NIZW/Expertisecentrum Kindermishandeling en de Raad voor de Kinderbescherming betrokken bij de organisatie van de Nationale Dag.

De Nationale Dag voor de Geestelijke Volksgezondheid 2002 ligt in het verlengde van de activiteiten van RAAK (Reflectie- en Actiegroep Aanpak Kindermishandeling). RAAK voerde in juni en juli 2002 campagne om in het regeerakkoord een paragraaf te krijgen over de bestrijding van kindermishandeling. RAAK richt zich op de politiek, terwijl de Nationale Dag benadrukt wat 'de burger' zelf voor een kind in de knel kan betekenen.



Ingezonden persbericht