Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Zwolle

Bereikbaarheid verloskundige zorg in de regio Zwolle

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

DBO-K-U-2315690

10 oktober 2002

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Buijs en Rietkerk (CDA) over de bereikbaarheid van verloskundige zorg in de regio Zwolle (2010215100).

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. Eduard J. Bomhoff

Bereikbaarheid verloskundige zorg in de regio Zwolle 1. Bereikbaarheid verloskundige zorg in de regio Zwolle

Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Buijs en Rietkerk over de bereikbaarheid van verloskundige zorg in de regio Zwolle (2010215100)
---
Vraag 1.
Hebt u inzicht in de bereikbaarheid van de verloskundige en gynaecologische zorg voor bewo- ners van de regio Zwolle?
Vraag 2.
Kunt u aangeven hoe de capaciteit van de verloskundige zorg, gemeten in het aantal beschik- bare verloskamers, zich de afgelopen twee regeerperiodes in de regio Zwolle heeft ontwik- keld? Wat is uw standpunt ten aanzien van deze ontwikkeling? Antwoord
Ja, daaruit blijkt dat de bereikbaarheid van de verloskundige en gyneacologische zorg in be- paalde delen van de Noord-Oostpolder te wensen overlaat. De capaciteit aan verloskamers in de regio Zwolle bedroeg in 2000 negen verloskamers. In het voorjaar van 2001 is door capaciteitsproblemen besloten tot weekendsluiting in de locatie Weezenlanden van de Isalaklinieken. Dit heeft er toegeleid tot definitieve sluiting van twee verloskamers.
In de Isalaklinieken wordt hard gewerkt aan een constructieve oplossing. De bedoeling is om te komen tot concentratie van de verloskunde op de locatie Sophia om de kwaliteit van de zorg te kunnen garanderen. Thans zijn in de Weezenlanden vijf verloskamers en in het Sophia twee. Na concentratie worden dit er negen, dus een aanzienlijke verbetering. Vraag 3.
Heeft u kennisgenomen van de correspondentie van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, de Verloskundigen Kring Zwolle e.o. en de Verloskundigen Praktijk Sifra aan u, uw voorganger en de Raden van Bestuur van de Isala-klinieken en de Ijsselmeerzieken- huizen met betrekking tot de bereikbaarheid van verloskundige zorg voor met name de regio Kampen en IJsselmuiden? Wat is uw reactie op de inhoud van de brieven? Bent u bereid aan de opgeworpen problematiek en de aangereikte oplossingen gehoor te geven? Antwoord
De brieven zijn ter behandeling overgedragen aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De regionale Inspectie voor de Gezondheidszorg is in overleg met partijen om oplossingen te zoe- ken en afspraken te maken.
Om de toegankelijkheid van de tweedelijns verloskunde te verbeteren zijn er in 2000 maatre- gelen genomen om te komen tot een ondersteuningsstructuur van de eerstelijns verloskunde. In de loop van 2001 is begonnen met de opzet van vijf regiokantoren verspreid over het land. Deze regiokantoren moeten ook initiatieven nemen om samenwerkingsverbanden op te zetten, zoals bijvoorbeeld Districts Verloskundige Platforms. In deze samenwerkingsverbanden parti- ciperen alle betrokkenen in de keten van verloskundige zorg. Er is door de toenmalige Minister van VWS, mevrouw Borst, ook gevraagd om de Regionale Ambulance Vervoer bij deze sa- menwerkingsverbanden te betrekken.

2

Vraag 4.
Wat is uw standpunt ten aanzien van de rol van de diverse partijen (overheden, ziekenhuizen, verzekeraars, patiënten- en consumentenorganisaties) met betrekking tot de bereikbaarheid van de zorg in het algemeen, en de verloskundige en gynaecologische zorg in het bijzonder? Antwoord
Voor het antwoord op deze vraag verwijs ik u naar de brief die ik ter voorbereiding van het Algemeen Overleg op 3 oktober aan u gestuurd heb.