Leefbaar Nederland

Vragen van het lid Teeven (Leefbaar Nederland) aan de ministers van justitie en financiën over de onbelemmerde invoer van cocaïne in Nederland (1)

(1) NRC Handelsblad d.d. 9 oktober 2002 ("Cocaïnesmokkel in Nederland verloopt vrijwel onbelemmerd")


1. Heeft U kennis genomen in het artikel in NRC Handelsblad van 9 oktober 2002 inzake de onbelemmerde invoer van cocaïne in Nederland?
2. Wordt er door de douane nog fysiek gecontroleerd op de invoer van containers in de zeehavens van Amsterdam, Rotterdam, Vlissingen en Delfzijl (code rood in het Sagitta systeem)?

3. Hoeveel fysieke controles werden er door de douane verricht in deze zeehavens in de periode van 1 januari tot en met heden? Betrof dit alleen controles met de scans?

4. Hoeveel controles door de douane hebben in de periode van 1 januari 2002 tot en met heden geleid tot het aantreffen van verdovende middelen in containers? Welke verdovende middelen werden in welke mate (kg's) aangetroffen?

5. Zijn er door het openbaar ministerie al strafrechtelijke onderzoeken afgerond waar sprake was van betrokkenheid van de "Russische maffia"?
6. Wordt er door de douane nog fysiek gecontroleerd aan de Zuid- en de Oost grens? Zo ja, in welke mate in de periode van 1 januari 2002 tot en met heden?

Den Haag, 10 oktober 2002.

F. Teeven

Met vriendelijke groet,

Manon van Heems
Voorlichter/ Beleidsmedewerker
Tweede Kamer Fractie Leefbaar Nederland
070-3185584
06-51997218