Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nadere toelichting inzake IJsselmeerziekenhuizen

In deze brief aan de Kamer veschaft de minister nadere informatie over de lijn die hij volgt inzake de IJsselmeerziekenhuizen en de situatie in Vlissingen.

Nadere toelichting inzake IJsselmeerziekenhuizen 1. Nadere toelichting inzake IJsselmeerziekenhuizen

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag CZ/IZ-2322576 10 oktober 2002 Onderwerp Bijlage(n)
Uw brief IJsselmeerziekenhuizen

- 4 -
In het algemeen overleg over de positionering van de algemene ziekenhuizen dd. 3 oktober 2002 heb ik u toegezegd te komen met een nadere toelichting op de lijn die ware te volgen inzake de IJsselmeerziekenhuizen en de situatie in Vlissingen. Wat betreft de IJsselmeerziekenhuizen ben ik van mening dat, zoals al aangegeven in de aanwijzing d.d. 18 juni 2002 en de daaropvolgende correspondentie, er geen richtingge- vende besluiten voor de naaste toekomst van de twee locaties mogen worden genomen voor er een nieuwe Raad van Toezicht is benoemd. Ik heb dit deze week nogmaals ver- woord in een brief aan de huidige Raad van Toezicht welke ik u als bijlage bij deze brief doe toekomen. Een en ander houdt in dat de functies die thans in Emmeloord worden uitgeoe- fend, ten minste in stand zullen moeten worden gehouden. Concreet sta ik met betrekking tot de vijf basisspecialismen het volgende voor. Chirurgie en interne geneeskunde zijn gedurende 7x24 uur beschikbaar. Het specialisme car- diologie werd in het verleden in Emmeloord uitgeoefend door de maatschap interne genees- kunde, een situatie die uit het oogpunt van een goede kwaliteit van zorg niet wenselijk was. Om die reden is de cardiologische zorg dan ook in Lelystad geconcentreerd. Continueren van die situatie acht ik noodzakelijk uit een oogpunt van kwaliteit van de zorg. Het specialisme gynaecologie is sinds begin 2001 klinisch geconcentreerd op één locatie, te weten Lelystad. Uit het oogpunt van kwaliteit acht ik het begrijpelijk deze situatie voorals- nog te continueren. Tegelijkertijd acht ik het echter uit een oogpunt van bereikbaarheid noodzakelijk dat de klinische gynaecologie op termijn weer terugkomt in Emmeloord. Het ho- ge geboortecijfer in Urk rechtvaardigt naar mijn mening een dergelijke lijn. Ik heb het zieken- huis daarom gevraagd om mij uiterlijk 1 december in overleg met de betrokken verzekeraar een stappenplan te doen toekomen op welke wijze die terugkeer van de klinische gynaeco- logie in Emmeloord kan worden gerealiseerd.
Met betrekking tot de kindergeneeskunde hecht ik aan het continueren van de huidige situa- tie: dat wil zeggen dat de klinische kindergeneeskunde in Emmeloord gehandhaafd blijft. Dat sprake is van een kleine praktijk betekent immers op zich niet dat de huidige praktijk niet houdbaar zou zijn. Wel zal een extra inspanning van het ziekenhuis (en de verzekeraar) noodzakelijk zijn om op korte termijn tot een adequate bemensing te komen in Emmeloord. Ik acht dat niet onmogelijk.

Postbus 20350 Bezoekadres: Correspondentie uitsluitend Internetadres: 2500 EJ DEN HAAG Parnassusplein 5 richten aan het postadres www.minvws.nl Telefoon (070) 340 79 11 2511 VX DEN HAAG met vermelding van de Fax (070) 340 78 34 datum en het kenmerk van deze brief

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Blad
2
Kenmerk
CZ/IZ-2322576
Bovenstaande betekent dat spoedeisende hulp in algemene zin in Emmeloord aanwezig blijft en dat thans in geval van spoedeisende hulp bij bevalling of cardiologie een beroep kan wor- den gedaan op de locatie Lelystad. Daarbij ga ik er dus van uit dat spoedeisende hulp bij be- valling op termijn ook weer in Emmeloord verleend zal kunnen worden. In dit verband heb ik mij er nog van vergewist dat de ambulancedienst in Flevoland afspraken heeft gemaakt over de Ketelbrug, waardoor het niet zal voorkomen dat een ambulance moet wachten voor de Ketelbrug.
In de overtuiging dat voortdurende discussie over de toekomst van Emmeloord contrapro- ductief zal zijn voor het voortbestaan van de IJsselmeerziekenhuizen hecht ik er aan dat nu een start wordt gemaakt met het versterken van de bestuurlijke structuur en de interne or- ganisatie van de IJsselmeerziekenhuizen en de uitvoering van de door mij geschetste lijn. Met betrekking tot de situatie in Vlissingen ben ik van mening dat met het aannemen van de motie-Buijs door de Kamer een helder en belangrijk signaal is afgegeven. Betrokken partijen mogen aan dit signaal van de volksvertegenwoordiging niet voorbij gaan. De adherentie in Vlissingen en Goes rechtvaardigt dat er sprake blijft van een volwaardige basisvoorziening met korte verblijfsmogelijkheid in Vlissingen. Verschillende stakeholders hebben die wens te kennen gegeven. Ik kan de beslissing van de Raad van Bestuur van het Ziekenhuis Walche- ren om te komen tot concentratie van de kindergeneeskunde in Goes dan ook niet onder- schrijven. Dat zonder deze concentratie noodgedwongen sprake zou zijn van het sluiten van de afdeling kindergeneeskunde in Vlissingen acht ik onvoldoende aangetoond, temeer daar mij signalen bereiken dat het wel degelijk mogelijk zou zijn om de functie kindergeneeskunde in Vlissingen adequaat in te vullen. Ik heb de Raad van Bestuur van het Ziekenhuis Walcheren dan ook verzocht mij na overleg met de betrokken verzekeraar uiterlijk per 1 december een stappenplan te doen toekomen op welke wijze de functie kindergeneeskunde in Vlissingen volwaardig vorm zou kunnen krijgen. Tevens heb ik de gemeente Vlissingen verzocht om alle informatie die zou kunnen bijdragen aan het instandhouden van de functie kindergeneeskunde in Vlissingen ­ ik doel daarmee op het rapport Veraart ­ beschikbaar te stellen.
Ik kies aldus voor een andere benadering dan mijn voorgangster in de brief dd. 17 april 2002 (Tweede Kamer, vergaderjaar 2001-2002, 28008 en 27295, nr. 46). Daarin is aangegeven dat handhaven van de pediatrische polikliniek en dagbehandeling in de gegeven situatie het best haalbare is. Het ambitieniveau dient naar mijn mening in het belang van de inwoners van Vlissingen en omstreken hoger te liggen. Conform de lijn van de motie-Buijs zal ik dan ook met alle middelen die mij ten dienste staan de hand houden aan de standstill in Vlissingen in afwachting van de reactie van de Raad van Bestuur. De standstill is ook van toepassing op het fusievoornemen ten algemene.
Toezeggingen
In de aanloop naar de begrotingsbehandeling zal ik u een notitie doen toekomen waarin ik meer concreet inga op de bestuurlijke context van de ziekenhuiszorg. In deze notitie zal ik de thema's die in het AO zijn aangesneden in onderlinge samenhang bespreken. In bestuur- lijke zin betreft dat onder meer:
de rol van de overheid bij bijvoorbeeld de normen die voor de bereikbaarheid gelden; de rol van de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht (met name de wijze waarop verantwoording wordt afgelegd en de wettelijke verankering van de Raad van Toe- zicht);

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Blad
3
Kenmerk
CZ/IZ-2322576
de rol van de verzekeraars (in het bijzonder aandacht voor de criteria voor de rapport- cijfers);
het onderscheid tussen de voorzienbare en de niet-voorzienbare zorg (en de mogelijke consequenties die daar in bestuurlijk/organisatorische zin aan kunnen worden ver- bonden).
Met betrekking tot de kwaliteit zal ik stilstaan bij de kwetsbaarheid van de kleine ziekenhui- zen en waar het gaat om de financiële zaken zal ik aandacht schenken aan: de financiële consequenties van mijn voorstellen voor de ziekenhuizen (met name de kleinere);
de belangenverstrengeling die mogelijk aan de orde is indien verzekeraars zelf een in- stelling exploiteren.
In de notitie zal ik tevens ingaan op de lijst van fusies en voornemens tot fusie. Daarnaast zal ik aangeven of de (voorgenomen) fusies botsen met de criteria voor een basisziekenhuis zoals die mede op basis van de toets van het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen zijn ge- formuleerd.
De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
dr. Eduard J. Bomhoff

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Stichting IJsselmeerziekenhuizen
Ziekenhuisweg 100
8233 AA Lelystad

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag CZ/IZ-2323044 10 oktober 2002 Onderwerp Bijlage(n)
Uw brief Vervolgaanwijzing

Met betrekking tot de situatie in de IJsselmeerziekenhuizen bereiken mij signalen dat de be- stuurlijke impasse onverminderd voortduurt en er nog steeds geen invulling is gegeven aan de recente aanwijzingen die ik u heb doen toekomen. Ik betreur dit ten zeerste en ik wil u er in dit verband op wijzen dat de continuïteit van de IJsselmeerziekenhuizen in de eerste plaats gebaat is bij het creëren van een nieuw bestuurlijke hoofdstuk, waarin sprake is van zuivere bestuurlijke verhoudingen. Tot op heden heeft u daar ­ in weerwil van mijn eerdere aanwijzingen, laatstelijk die dd. 26 september ­ geen enkele vordering mee gemaakt. De lijn van het ministerie is in dezen niet voor tweeërlei uitleg vatbaar. Gezien de ernst van de si- tuatie geef ik u op grond van artikel 7, eerste lid, van de Kwaliteitswet zorginstellingen vol- gende aanwijzing.
1 Er dient met onmiddellijke ingang een nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht te worden benoemd.
2 Vervolgens dienen de huidige leden van de Raad van Toezicht per direct hun positie beschikbaar te stellen.
3 Hierna kan de voorzitter overgaan tot het samenstellen van een nieuwe Raad van Toezicht.
4 Deze nieuwe Raad van Toezicht kan ten slotte besluiten nemen ten aanzien van de Raad van Bestuur.
Ik bepaal dat aan de punten 1 en 2 van deze aanwijzing uiterlijk op 8 oktober moet zijn vol- daan. Voor alle helderheid: deze benadering houdt in dat de thans zittende leden van de Raad van Toezicht zich onthouden van het nemen van richtinggevende besluiten. Ik geef thans reeds aan dat ik bij overtreding van deze aanwijzing aan de overtreders een last onder dwangsom zal opleggen.
Een belanghebbende kan tegen een besluit bezwaar maken op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht. Dit kan door een bezwaarschrift in te dienen bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, t.a.v. Directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20350, 2500 EJ Den Haag.

Postbus 20350 Bezoekadres: Correspondentie uitsluitend Internetadres: 2500 EJ DEN HAAG Parnassusplein 5 richten aan het postadres www.minvws.nl Telefoon (070) 340 79 11 2511 VX DEN HAAG met vermelding van de Fax (070) 340 78 34 datum en het kenmerk van deze brief.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Blad
2
Kenmerk
CZ/IZ-2323044
De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt zes weken. De termijn vangt aan met ingang van de dag volgend op de dag waarop het besluit is gedagtekend. Het bezwaarschrift wordt ondertekend door de indiener en bevat: de naam en het adres van de indiener,
de dagtekening,
een omschrijving van het bestreden besluit, bijvoorbeeld door vermelding van het zaaknummer, briefkenmerk en datum of door bijvoeging van een kopie van het besluit, de gronden van het bezwaar.
De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
dr. Eduard J. Bomhoff

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

De Stichting IJsselmeerziekenhuizen
Ziekenhuisweg 100
8233 AA Lelystad

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag CZ/IZ-2323946 10 oktober 2002 Onderwerp Bijlage(n)
Uw brief Stappenplan gynaecologie 1

In het algemeen overleg over de positionering van de algemene ziekenhuizen dd. 3 oktober heb ik aan de Kamer toegezegd te komen met een nadere toelichting op de lijn die ware te volgen inzake de IJsselmeerziekenhuizen en de situatie in Vlissingen. Mijn brief aan de Kamer zend ik u in afschrift toe.
Ik vraag uw aandacht voor het volgende. Uit het oogpunt van bereikbaarheid acht ik het noodzakelijk dat de klinische gynaecologie op termijn in Emmeloord wordt teruggebracht. Het hoge geboortecijfer in Urk rechtvaardigt naar mijn mening een dergelijke lijn. Ik wil u verzoeken om in overleg met de betrokken verzekeraar(s) mij uiterlijk 1 december een stappenplan te doen toekomen op welke wijze de terugkeer van de klinische gynaecologie in Emmeloord kan worden gerealiseerd.
Een afschrift van deze brief doe ik toekomen aan de Tweede Kamer en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
In afwachting van uw reactie verblijf ik,
hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
dr. Eduard J. Bomhoff

Postbus 20350 Bezoekadres: Correspondentie uitsluitend Internetadres: 2500 EJ DEN HAAG Parnassusplein 5 richten aan het postadres www.minvws.nl Telefoon (070) 340 79 11 2511 VX DEN HAAG met vermelding van de Fax (070) 340 78 34 datum en het kenmerk van deze brief

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

De Burgemeester van Vlissingen
Postbus 3000
4380 GV Vlissingen

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag CZ/IZ-2323966 10 oktober 2002 Onderwerp Bijlage(n) Uw brief Onderzoek Veraart - 2 -

Geachte mevrouw Van Dok-Van Weele,
In het algemeen overleg over de positionering van de algemene ziekenhuizen dd. 3 oktober heb ik aan de Kamer toegezegd te komen met een nadere toelichting op de lijn die ware te volgen inzake de IJsselmeerziekenhuizen en de situatie in Vlissingen. Mijn brief aan de Ka- mer zend ik u in afschrift toe.
Ik vraag uw aandacht voor het volgende. Met betrekking tot de situatie in Vlissingen ben ik van mening dat met het aannemen van de motie-Buijs door de Kamer een helder en belang- rijk signaal is afgegeven. Ik verwijs u in dit verband kortheidshalve naar mijn brief aan de Kamer. Ik heb de Raad van Bestuur van het Ziekenhuis Walcheren verzocht mij na overleg met de betrokken verzekeraar uiterlijk per 1 december een stappenplan te doen toekomen op welke wijze de functie kindergeneeskunde in Vlissingen volwaardig vorm zou kunnen krij- gen. Ik wil u in dit verband verzoeken om alle informatie die zou kunnen bijdragen aan het instandhouden van de functie kindergeneeskunde in Vlissingen ­ ik doel daarmee o.a. op het rapport Veraart ­ beschikbaar te stellen.
Een afschrift van deze brief doe ik toekomen aan de Tweede Kamer en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
In de stellige overtuiging dat u zult willen bijdragen aan de door mij voorgestane benadering verblijf ik,
hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
dr. Eduard J. Bomhoff

Postbus 20350 Bezoekadres: Correspondentie uitsluitend Internetadres: 2500 EJ DEN HAAG Parnassusplein 5 richten aan het postadres www.minvws.nl Telefoon (070) 340 79 11 2511 VX DEN HAAG met vermelding van de Fax (070) 340 78 34 datum en het kenmerk van deze brief

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

De Raad van Bestuur Ziekenhuis Walcheren
Postbus 3200
4380 DD Vlissingen

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag CZ/IZ-2323957 10 oktober 2002 Onderwerp Bijlage(n)
Uw brief Stappenplan kindergeneeskunde - 2 -

Geachte Raad van Bestuur,
In het algemeen overleg over de positionering van de algemene ziekenhuizen dd. 3 oktober heb ik de Kamer toegezegd te komen met een nadere toelichting op de lijn die ware te volgen inzake de IJsselmeerziekenhuizen en de situatie in Vlissingen. Mijn brief aan de Kamer zend ik u in afschrift toe.
Ik vraag uw aandacht voor het volgende. Met betrekking tot de situatie in Vlissingen ben ik van mening dat met het aannemen van de motie-Buijs door de Kamer een helder en belangrijk signaal is afgegeven. Onder verwijzing naar de inhoud van mijn brief aan de Kamer wil u verzoeken mij na overleg met de betrokken verzekeraar uiterlijk per 1 december een stappenplan te doen toekomen op welke wijze de functie kindergeneeskunde in Vlissingen volwaardig vorm zou kunnen krijgen.
Een afschrift van deze brief doe ik toekomen aan de Tweede Kamer en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
In afwachting van uw reactie verblijf ik,
hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
dr. Eduard J. Bomhoff

Postbus 20350 Bezoekadres: Correspondentie uitsluitend Internetadres: 2500 EJ DEN HAAG Parnassusplein 5 richten aan het postadres www.minvws.nl Telefoon (070) 340 79 11 2511 VX DEN HAAG met vermelding van de Fax (070) 340 78 34 datum en het kenmerk van deze brief