Ingezonden persbericht

Uniek: Wonen waar je wilt, met de zorg die je nodig hebt

Zorgaanbieders, woningcorporatie en gemeente werken samen

NEEDE, 20021010 -- Neijenborch (Het Meijersveld), Woonklavier, Sensire de Slinge en gemeente Neede werken samen om huisvesting en zorg en/of ondersteuning af te stemmen op de persoonlijke wensen en behoeften van de klant. Uitgangspunt voor het plan is dat mensen zelf bepalen waar en hoe zij wonen wanneer zij zorg en/of ondersteuning nodig hebben. Ongeacht welke vorm, in principe tot en met verpleeghuiszorg. Er hoeft geen sprake meer te zijn van gedwongen verhuizing. De zorg en/of ondersteuning wordt bij de klant thuis geleverd. Hierdoor onderscheidt het plan zich van andere projecten in het land.

Zelfstandigheid, zelf beslissen en de persoonlijke situatie zijn de belangrijkste punten in het plan. Het motto van het plan luidt dan ook:"Wonen waar je wilt, met de zorg die je nodig hebt." Met andere woorden: Mensen die zorg nodig hebben, moeten zelf kunnen bepalen waar en hoe ze wonen met daarbij de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben. Of dat nu gaat om senioren, mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking of bijvoorbeeld gezinnen. Met zorg en ondersteuning bedoelen we onder andere 24-uurszorg, verpleging en verzorging. Maar ook huishoudelijke hulp, maaltijdvoorziening/activiteiten of woningaanpassingen.

Tot nu toe werken de deelnemende partijen bijna niet samen en vindt er weinig afstemming plaats. Neijenborch (Het Meijersveld), Woonklavier, Sensire de Slinge en gemeente Neede willen daar verandering in brengen. Zij hebben vastgesteld dat zij door samen te werken, beter kunnen inspelen op de vraag van de klant. In de nota "Ambitieus en toekomstgericht" hebben zij uiteengezet hoe zij inhoud willen geven aan de toekomstige situatie op het gebied van wonen, welzijn en zorg.

De meeste mensen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen in de door hen zelf gekozen woning en woonomgeving. Mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking willen niet meer in een tehuis wonen. Ook zij willen graag zo zelfstandig mogelijk wonen. De vier partijen hechten veel waarde aan die keuzevrijheid en kijken vooral naar de mogelijkheden, niet naar beperkingen. Daarbij houden ze rekening met de persoonlijke wensen en behoeften.

Meedenken en meepraten

Om goed te kunnen bepalen wat nu werkelijk de wensen en behoeften zijn, organiseren de vier partijen klantenpanels. Aan deze klantenpanels kunnen mensen deelnemen die nu of in de toekomst zorg nodig hebben. Maar ook mensen die iemand uit hun naaste omgeving verzorgen. Via advertenties in lokale kranten en posters worden geinteresseerden gevraagd zich op te geven voor deze klantenpanels. Mensen die meer willen weten over de klantenpanels, kunnen bellen met Victor Antonisse van Neijenborch (Het Meijersveld) in Neede telefoon (0545) 29 45 61.



Ingezonden persbericht