Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


Toelating remmiddel maakt potteelt gladiolen mogelijk

De remstof Luxan Ethefon Vloeibaar heeft een uitbreiding van de toelating gekregen voor gebruik in potgladiolen.

Praktijkonderzoek Plant & Omgeving heeft voor deze toelating de juiste dosering en de benodigde teeltmaatregelen vastgesteld, om de gewenste groeiremming te verkrijgen.
Gladpot.jpg (8053 bytes)

De laatste jaren komen er steeds meer nieuwe korte gladiolen op de markt. Deze genetisch korte gladiolen zijn met 75 cm nog te lang voor een goede potgladiool. Voor een goede presentatie moet de potgladiool ongeveer 55 centimeter zijn. Ze zien er dan mooier uit, ze vallen minder gemakkelijk om en ze nemen minder ruimte in bij het vervoer.

Praktijkonderzoek Plant & Omgeving heeft eerder dit jaar al vastgesteld dat ethefon geschikt is om de gewenste groeiremming van deze korte gladiolen te verkrijgen. Ethefon moet vlak na opkomst van de gladiolen op de pot worden gegoten om een goed resultaat te verkrijgen. Bij latere toepassing wordt het blad te weinig en de bloem te veel geremd. Het etiket zal als dosering vermelden 50 ml per pot van een 0,5% oplossing (50 ml per 10 liter water). Deze dosering is voor potten met 3 liter grond. Hogere doseringen of meer vloeistof per pot dan aangegeven verlagen het bloeipercentage en verkorten de gladiolen te veel, blijkt uit dit onderzoek. De bloemsteelverkorting bevordert de stevigheid op pot. Bij het gebruik van de remstof moet de gladiool redelijk diep worden geplant. Veel zonlicht is nodig om de plant uit te laten groeien tot een stevige gedrongen plant.

Voor informatie: N.P.A. Groen, tel. 0252 - 462193; n.p.a.groen@ppo.dlo.nl

Top